Waarom sommige hetero mannen seks hebben met mannen.Waarom hebben sommige hetero mannen seks met een man en noemen ze zichzelf toch hetero? Het antwoord op deze vraag werd gegeven door UBC-professor Tony Silva in zijn nieuwste boek genaamd: 'Still Straight: Sexual Flexibility Among White Men in Rural America.'

In het boek beschrijft Silva het "geheimzinnige" seksleven van mannen die connecties, seksuele vriendschappen en zelfs liefdevolle relaties met andere mannen hebben, maar zichzelf toch altijd als heteroseksueel blijven identificeren. In de volksmond worden deze mannen in Vlaanderen beschreven als MSM (Mannen die seks hebben met Mannen) om hen te onderscheiden van homo en biseksuele mannen.

Voor zijn boek trok Silva door de VS en betwist hij naar eigen zeggen meteen het algemene idee dat MSM nog in de kast zitten vanwege een geïnternaliseerde homofobie. "De meerderheid van de mannen die ik interviewde, meldde dat ze zich vooral tot vrouwen aangetrokken voelen, niet tot mannen," legde hij uit in de Georgia Straight.

"Voor sommigen gaat het erom dat ze een actiever seksleven hebben, ze beschouwen homoseksuele seks niet als vreemdgaan, maar zien het als een maas in hun huwelijk. Sommigen hadden stereotiepe opvattingen over vrouwelijke seksualiteit en waren bang dat vrouwelijke geliefden 'emotioneel aanhankelijk' zouden worden en hun huwelijk zouden bedreigen. Voor anderen stelt seks met mannen hen in staat om plezier te beleven zonder de druk om de touwtjes in handen te hebben. Sommigen waren gewoon eenzaam en wisten niet hoe ze op een mannelijke manier contact moesten maken met menselijke aanraking.

Ik vind het bijzonder interessant en ironisch dat hun conservatieve opvattingen over gender hen in feite aanmoedigen om seks te hebben met mannen," merkte Silva op. Over de reden waarom deze mannen volhouden dat ze hetero zijn, in plaats van biseksueel, zegt hij dat er ook veel redenen zijn.

"De meeste mannen identificeerden zich als hetero omdat ze vonden dat deze identiteit het beste hun romantische relatie met vrouwen weerspiegelde, hun integratie in gemeenschappen die voornamelijk uit heteromannen bestaan, of de manier waarop ze hun mannelijkheid begrepen", zei de professor.

“Identificeren als hetero betekende ook dat ze stigma konden vermijden en zich verbonden voelden met een sociaal dominante groep. Velen waren van mening dat seks met mannen niet relevant was voor hun identiteit gezien andere aspecten van hun leven. Ze voelden dat heteroseksualiteit en mannelijkheid ‘normaal’ waren en van hen verwacht werden. ''

Seksualiteit is multidimensionaal en attracties, gedragingen en identiteiten komen niet altijd overeen, dus als een hetero geïdentificeerde man seks heeft met een andere man, beschouwt hij zichzelf als hetero ondanks seks met mannen, aldus Silva. Hoewel veel mensen begrijpelijkerwijs denken dat mannen nog in de kast zitten als ze seks hebben met andere mannen, maar zich toch als hetero identificeren, is dit niet helemaal waar. Deze mannen zijn geheimzinnig over hun seksuele gedrag, maar niet over hun identiteit. In feite zijn seksuele ontmoetingen met mannen meestal niet relevant voor hun identiteit," aldus Silva.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Maart 2021

Dit bericht is gepost op 30 March, 2021 en 648 keer gelezen.