Oost-Vlaamse jongens riskeren celstraf na mannen lokken, beroven en meer.Vijf jonge mannen uit Waasmunster (Oost-Vlaanderen) riskeren veertig maanden celstraf wegens het lokken van mannen met valse seksadvertenties om hen daarna te beroven, in elkaar te slaan en zelfs te ontvoeren.

Via de krant het Nieuwsblad twee getuigenissen van hun vele slachtoffers. In het eerste geval een oudere man die dacht af te spreken met een minderjarige om die te vertellen dat het niet kan dat die zo iets zou doen. In het tweede geval een man die dacht af te spreken met een twintigjarige.

Eerste slachtoffer
In juni van vorig jaar werd een gepensioneerde man via een online seks advertentie naar de park & ride-zone aan de afslag Waasmunster van de E17 gelokt voor een afspraakje met een minderjarige jongen. De gepensioneerde verklaarde later aan de politie dat hij enkel uit nieuwsgierigheid had afgesproken en vooral om de jongen te vertellen dat kinderen zoiets niet mogen doen.

Wat de gepensioneerde man niet wist was dat hij werd opgewacht door meer dan een jonge kerel. Toen hij op de plaats van afspraak kwam werd hij meteen aangevallen, kreeg een zak over het hoofd, werd bedreigd en geslagen met een neppistool. Vervolgens werd hij mee genomen naar een schuur. Daar moest hij zich uitkleden, op de grond gaan liggen en liedjes zingen. Volgens de daders 'omdat je een pedofiel bent.' Terwijl de man gegijzeld en vernederd werd haalde enkele van de daders met zijn bankkaart zijn bankrekening leeg.

De jonge daders ontkennen dat ze pedofielen jagers zijn en volgens hen is er ook geen sprake van homohaat. Volgens hun advocaat was het hen puur om het geld te doen, en waren mannen die ze lokte in hun ogen 'makkelijke slachtoffers'.

Tweede slachtoffer
Bij een tweede slachtoffer werd ook diens bankrekening leeg gehaald. Dat slachtoffer was ook ingegaan op een seksadvertentie met het profiel van een twintigjarige. “Ik werd meegenomen in het bos door iemand die er meerderjarig uitzag toen ik plots werd neergeslagen”, vertelde de man zelf in de rechtbank. “Ik werd vier uur lang met een zak over het hoofd gegijzeld gehouden. Adem kreeg ik haast niet meer. ik dacht dat ik het niet ging halen en had al afscheid genomen van het leven. Alleen doordat mijn bewaker medelijden met mij kreeg, heb ik het gered.”

Daders
De daders zijn vijf jonge mannen afkomstig uit de betere wijken van Waasmunster, die elkaar kennen van de lokale voetbalclub. Bij de lokale politie stonden ze allemaal al bekend als leden van een overlastbende. “Ik deed het om een vriend te helpen, die in geldnood zat”, verdedigde Sian D. zich, die als de leider van de groep wordt gezien. “Toen kwam het idee om geld te stelen van bepaalde mensen.”

De vier andere daders beweren amper op de hoogte te zijn geweest van de plannen telkens wanneer er werd afgesproken op de parking. "We hebben ons laten meeslepen”, klonk het in koor bij Yanni C., Cedric D., Yassine K. en Quinten R. “We wilden het niet doen, maar gingen uiteindelijk toch mee.” Drie van de beklaagden beweerden de feiten niet te hebben gepleegd voor het geld.

Straf eisen
Openbaar aanklager Sabine Jamar eist voor Sian D. veertig maanden cel, waarvan dertig maanden met uitstel. De andere vier hangen celstraffen van dertig maanden waarvan twintig maanden met uitstel boven het hoofd. Een vordering waarmee de procureur tegemoet kwam aan de vraag van één van de slachtoffers zelf.

Slachtoffer meent dat dader spijt heeft
“Hoewel ik de dood in de ogen heb gekeken, besef ik dat het allemaal amateurcrimineeltjes zijn”, nam die het op voor de jongeren. “Ze hebben allemaal nog een leven voor zich. Ik volg ondertussen samen met Sian D. een hersteltraject, waarbij we veel met elkaar praten. Ik geloof oprecht dat hij spijt heeft. Het zou mij verwonderen als deze feiten zich nog zouden herhalen.”

Lees ook
Celstraf voor Nederlanders die homo's beroofden na Grindr date

Bron: nieuwsblad.be - Maart 2021

Dit bericht is gepost op 25 March, 2021 en 889 keer gelezen.