12e plaats in provincie Antwerpen met regenboogzebrapad + lijstje.De provincie Antwerpen heeft er een regenboogzebrapad bij. De gemeente Niel is de twaalfde plaats van de provincie met een regenboogzebrapad, waarmee men aandacht vraagt voor de diversiteit en aanvaarding van holebi's en transgenders.

Als locatie koos men in Niel de kruising aan 'de klok' in de Emiel Vanderveldenlaand. Het regenboogzebrapad kwam er door Regenboog Niel, de organisatie die sinds 2018 ijvert voor meer aanvaarding van holebi's en transgenders. De organisatie had graag een permanent symbool. "Elk jaar hangt onze gemeente de regenboogvlag uit tijdens de Pride maand (mei), maar die gaat nadien terug in de kast. Een regenboogzebrapad is een blijvend symbool. En op de gekozen locatie is veel passage en springt het goed in het oog."

Lijstje Belgische plaatsen met Regenboogzebrapad:
Provincie Antwerpen: Antwerpen stad, Beerse, Berlaar, Boom, Hoogstraten, Lier, Mechelen, Rijkevorsel, Schelle, Turnhout, Westerlo.
Brussel: zes regenboogzebrapaden rond de Sint-Jacobswijk (tussen de Zuidstraat en de Verversstraat).
Provincie Limburg: Genk en Hasselt.
Provincie Oost-Vlaanderen: Deinze, Denderleeuw, Eeklo, Gavere, Gent, Nazareth - Sint-Niklaas, Zele en Zulte.
Provincie Vlaams Brabant: Halle, Keerbergen, Leuven, Oudenburg.
Provincie West-Vlaanderen: Beernem, Brugge, De Haan, Koksijde, Kuurne, Lendelede, Torhout.

Info
- De regenboog staat wereldwijd symbool voor de Pride en vraag om aanvaarding en gelijke rechten van en voor holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) en transgenders wereldwijd.
- De regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco.
- In Belgiƫ werd een eerste regenboogzebrapad aangelegd in Gent in het jaar 2013, het ging toen om een tijdelijk regenboogzebrapad n.a.v de Pride. In 2020 kreeg de stad een permanent regenboogzebrapad.
- Sinds 2013 liggen er op heden op 38 plaatsen een regenboogzebrapad.
- De provincie met de meeste regenboogzebrapaden is Antwerpen.
- Een regenboogzebrapad is in Belgiƫ enkel verkeerskundig geldig wanneer men de witte lijnen van een zebrapad behoudt en enkel de zwarte strepen vervangt door de kleuren van de regenboog.

Lees ook
Oost-Vlaamse gemeente legde zeven regenboogzebrapaden aan (Maart 2021)

Bron: gva.be en holebi info - Maart 2021.

Dit bericht is gepost op 24 March, 2021 en 546 keer gelezen.