Japans districtshof doet historische uitspraak over holebi's.In Japan heeft het gerechtshof van het district Sapporo na een klacht van 13 homo en lesbische koppels, geoordeeld dat een verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk is. Een (historische) uitspraak die er op termijn kan voor zorgen dat homo's en lesbiennes in Japan kunnen trouwen, maar zover is het nog niet.

Ook in andere districten hebben homo en lesbische koppels rechtszaken aangespannen, in totaal in 13 plaatsen, waaronder onder andere het noordelijke eiland Hokkaido en Nagoya, Osaka en Tokio. De holebi koppels trokken twee jaar geleden naar de rechtbank om aan te klagen dat ze niet kunnen trouwen.

Hoewel de districtsrechtbank van Sapporo de schadevergoeding voor geestelijk lijden niet toekent, oordeelde het wel dat het verhinderen van gelijke toegang tot het huwelijk voor paren van gelijk geslacht "ongrondwettelijk" is, wat een precedent zou kunnen scheppen voor de uitspraken van de andere districtsrechtbanken. De uitspraak is een enorme overwinning voor de Japanse holebi gemeenschap, maar zelfs als alle vier de rechtbanken in het voordeel van het homohuwelijk oordeelden, is het geen garantie dat het hele land huwelijksgelijkheid zal legaliseren. Het blijft afwachten wat de overheid zal doen.

In Japan geven veel gebieden certificaten aan homo en lesbische koppels waardoor ze bepaalde wettelijke voordelen hebben gelijk aan het heterohuwelijk, zij het beperkt, zoals bijvoorbeeld het recht om samen een huis te kopen, en het recht op ziekenhuisbezoek. Maar, zolang het homohuwelijk niet legaal is kunnen koppels bijvoorbeeld niet van elkaar erven, kunnen samen geen kinderen adopteren (alleenstaande homo's en lesbiennes kunnen wel adopteren).

Lees ook
Eerste prefectuur in Japan verbiedt anderen holebi's & transgenders te outen (2020)
Nu zeven Japanse plaatsen waar homo's en lesbiennes partnerschap kunnen afsluiten (2019)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Maart 2021

Dit bericht is gepost op 18 March, 2021 en 682 keer gelezen.