Vlaams Belang trekt dik tegen hun zin kandidatuur homofoob in.Zaterdag kon je bij holebi info lezen dat de partij het Vlaams Belang eerder een kandidaat bestuurslid bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) had aangeduid. Die kandidaat kwam zaterdag in het nieuws met enkele omstreden en zwaar homofobe uitspraken.

Omdat er een kleine storm van verontwaardiging ontstond na de uitspraken van Jef Elberts kon VB-voorzitter Tom Van Grieken niet anders dan in de media verkondigen dat zijn partij zich distantieerde van Elbert's uitspraken. En vandaag laat die zelfde, dik tegen zijn goesting, weten dat hij de kandidatuur van Elberts intrekt. Dat nieuws bevestigde hij maandag zelf aan de krant hln.be

Ook VAF-voorzitter Kenneth Taylor had al zijn ongenoegen geuit over de uitspraken van Elberts, en vond daarbij de distantiering van de VB-voorzitter niet voldoende, omdat het VB liet weten geen andere kandidaat te willen voordragen.

Van Grieken doet de intrekking van de kandidatuur dik tegen zijn goesting. Naar eigen zeggen met gemengde gevoelens en niet omwille van de homofobe uitspraken. "Ik zit heel gewrongen met het feit dat een persoonlijke mening doorslaggevend is bij de beslissing of je een job krijgt. Dat vind ik verwerpelijk." Later zei hij op Radio 1 nog dat zijn partij niet homofoob is, maar... "Wij vinden het problematisch dat mannen in jurken worden voorgesteld alsof het de normaalste zaak van de wereld is." Wie de nieuwe kandidaat wordt, is nog niet duidelijk. Van Grieken zegt daar later over te vergaderen op het partijbestuur.

Vrije meningsuiting
Tom van Grieken zegt 'mijn partij is niet homofoob' en zei eerder ook al 'mijn partij is niet racistisch'. Welk intelligent mens gelooft deze onzin - hypocrisie?, die hij dik tegen zijn zin uitspreekt, enkel en alleen om ook stemmen te ronselen binnen beide doelgroepen. En ja, andere politici 'misbruiken' evenzeer beide minderheidsgroepen, maar dat gebeurt op een héél andere, en vooral aanvaardbare manier.

De heer van Grieken mag en kan zijn eigen mening hebben, mag zelfs tegen homo's zijn, mag zelfs vinden dat een man in jurk niet kan. Maar, hij moet ook begrijpen dat je ook kan zeggen: 'Velen vinden het problematisch dat een politieke partij doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is om homofobe en racistische taal te gebruiken onder het mom van vrije meningsuiting.'

Het wordt tijd dat VB politici en velen van hun kiezers beseffen dat vrije meningsuiting (inderdaad) belangrijk is, maar dat het gaat om hoe je iets brengt, hoe je iets zegt. Je vrije mening verkondigen kan ook op een andere manier. Je kan vinden dat homo zijn niet de norm is, maar noem het daarom niet 'abnormaal', want dat is, hoe je het ook draait of keert, aanzetten tot haat en haatmisdaden.

Denk maar aan Donald Trump en zijn mening en houding ten opzichte van dezelfde minderheden en de grote rampzalige gevolgen daarvan. Vrije meningsuiting is belangrijk maar de manier waarop je iets zegt is daarbij even, misschien zelfs nog meer, belangrijk. Beseffen dat bepaalde uitspraken kunnen aanzetten tot haat en haatmisdaden is een eerste grote les die VB politici en veel van hun kiezers moeten leren.

Lees ook
Opnieuw Vlaams Belanger die homo- transfobe uitspraken doet

Bron: hln.be & holebi info eigen berichtgeving - Maart 2021

*

Dit bericht is gepost op 15 March, 2021 en 779 keer gelezen.