7 bekende Belg holebi's & trans over homo- transfobe ervaringen.Naar aanleiding van de homofobe moord op David, kon je afgelopen donderdag bij holebi info lezen dat ruim 37 bekende holebi's en transgenders in de media hadden getuigd over homofobie. Vandaag een gelijkaardig media bericht waarin opnieuw bekende holebi's vertellen, dit keer over wat ze zoal naar hun hoofd geslingerd krijgen, en eigenlijk ook dus ook nog over homofobie, en meer over wat dat voor hen betekent.

Dit keer aan het woord: Professor endocrinologie Guy T’Sjoen, Auteur Saskia De Coster, VRT-journalist Riadh Bahri, VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck, Vlaams Parlementslid voor N-VA Lorin Parys, Wel Jong Niet Hetero-woordvoerder Jitske Van de Veire en Regisseur Lukas Dhont.

Hier onder zeer kleine stukjes uit grotere bijdrages van alle bovenstaande personen. Voor wie alles wil lezen verwijst holebi info op het einde door naar de nieuwsbron, want alles zomaar over nemen is ten eerste te véél, en ten tweede doet het afbreuk aan het werk dat de journalist in kwestie die het stuk schreef en de mensen aan het woord liet. (Elke bekendheid liet rond de dertig, veertig zinnen optekenen).

Professor Guy T'Sjoen zegt onder andere: "Ik pas mijn gedrag eigenlijk continu aan. Ik ben nu vijf jaar samen met mijn man, in juni vorig jaar zijn we getrouwd, maar hand in hand lopen doen we nooit. Als we dat op een zeldzaam moment wel doen, dan hebben we eerst de volledige omgeving gescand.

Auteur Saskia De Coster: "In de cultuurwereld voel ik me goed en veilig, maar ook daar lopen er mensen rond die over een lesbische collega zeggen: ‘Laat ze eerst maar wat vrouwen aflebberen, ze komt wel terug naar de mannen. Mannen kunnen bijvoorbeeld overdreven opdringerig zijn. Ze moedigen je luid aan wanneer je je vriendin kust. Vaak vragen ze ook of ze ‘mogen meedoen. Dat is vernederend. Sommige heteromannen hebben het echt heel moeilijk om te aanvaarden dat ze niet nodig zijn voor de seks."

VRT-journalist Riadh Bahri: "Ik kom toch gemiddeld zes à zeven incidenten op een jaar tegen. Niet extreem, maar toch. Bespuwd worden vind ik een van de meest vieze dingen. Dan voel je je echt alsof je een stuk vuil bent. Het zijn een handvol onaangename voorvallen op een jaar, maar toch duurt het altijd een tijdje vooraleer je je zelfvertrouwen weer op peil krijgt."

VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck (transgender vrouw): "Het Laatste Nieuws had een positief artikel over mij gebracht, maar op hun Facebookpagina vonden sommige lezers het toch nodig om te reageren met ‘da blijft ne vent’ of ‘hij is een schande voor ons land’. Soms werd het nog kwetsender en schreven ze dingen als: ‘Ze hadden hem beter twee penissen op zijn borst aangenaaid."

Vlaams Parlementslid voor N-VA Lorin Parys: "Het is al gebeurd dat ik mails heb gekregen van mensen die schreven: ‘Ik ga niet op u stemmen omdat ge een vuile homo zijt." En ook nog: "Naar aanleiding van de moord op David heb ik daar met mijn echtgenoot Bart deze week nog een gesprek over gehad. Eigenlijk wandelen we veel minder hand in hand dan vroeger, constateerden we. Omdat we toch ergens aanvoelen dat we in een minder open klimaat leven dan vijftien jaar geleden. Hoe dat komt? Het is onder meer duidelijk dat er in de islam, maar ook in het jodendom grotere problemen rond de seksualiteitsbeleving zijn dan in de rest van de maatschappij. Als je dat niet durft te zeggen, gaan we het probleem nooit oplossen."

Wel Jong Niet Hetero-woordvoerder Jitske Van de Veire: over een incident: "Op een bepaald moment komt er een man voorbij gewandeld. Mijn ex die zichzelf als non-binair identificeert, lag met hun hoofd tegen mij, die man zag dat en werd onmiddellijk verbaal agressief. ‘Julder vuile potten’, brulde hij. ‘Julder moeten echt van elkaar blijven, degoutant vieze wijven.’ Ik was doodsbang, dacht dat die gast ons ging aanvallen."

Regisseur Lukas Dhont: "Ik heb toch wel wat ervaring met homohaat, ja. In mijn vorige relatie waren er zelfs vrij veel incidenten. Ik heb altijd de ‘chance’ gehad dat het bij verbaal geweld bleef, ook al werd er wel met fysiek geweld gedreigd. Ik ben daar wel mee bezig: wat als er mij ooit iets fysieks wordt aangedaan?"

Elk van de personen hier boven had héél wat meer te vertellen.
Wie dat wil lezen (opgelet enkel voor abonnees/wordt snel abonnee) => KLIK HIER


Lees ook
37 bekende Belg holebi & trans+ aan het woord over homofobie.
Vlaams Parlement vraagt actie tegen holebihaat + video + links
Waar komt homohaat bij jonge jongens vandaan? En vlag aan Wetstraat

Bron: hln.be - Maart 2021
*

Dit bericht is gepost op 14 March, 2021 en 790 keer gelezen.