Nederlandse homo's met vaste relatie mogen bloed geven + lijstje.Nederlandse homo mannen met een vaste partner mogen voortaan bloed doneren. Hiermee gaan onze noorderburen verder dan ons land. In België mogen homo- en biseksuele mannen pas bloed geven wanneer ze 12 maanden geen seks hebben, waardoor bloeddonatie eigenlijk onmogelijk is.

De Nederlandse bloedbank Sanquin zegt dat uit onderzoek blijkt dat er geen problemen zijn voor de veiligheid wanneer homo mannen met een vaste partner bloed geven. In de toekomst wil men het ook mogelijk maken dat homo mannen ook plasma kunnen doneren, dat kan vandaag nog niet, ook niet in België en veel andere landen.

De Nederlandse politiek is blij met de aanpassingen. "Eindelijk een einde wat betreft individueel risicogedrag op basis van geaardheid," klinkt het. Voorlopig vallen homo's, biseksuele mannen en MSM (Mannen die seks hebben met Mannen) nog uit de boot, zij mogen enkel bloed geven op voorwaarde dat ze de wachttijd van 4 maand (eerder was dat 12 maand zoals in ons land) geen seks doorlopen. Tegen eind volgend jaar wil men weten of ook deze laatste groepen bloed kunnen geven, eventueel door vragen te stellen over risicogedrag.

België
Volgens het Rode Kruis is onze bloedwetgeving niet gebaseerd op geaardheid maar op seksueel risicocontact. Toch mogen homo's, biseksuele mannen en MSM pas bloed geven wanneer ze 12 maand geen seks hebben gehad. Volgens het Rode Kruis is dit ook van toepassing als er seksueel risicocontact was tussen een man en een vrouw of twee vrouwen. Of dat in de praktijk ook werkelijk gebeurd dat deze laatste twee groepen geen bloed mogen geven is onbekend, vermoedelijk weten hetero's niet dat ze ook kunnen worden uitgesloten tot het geven van bloed, net zoals lesbiennes. Volgens het Rode Kruis is het beleid gebaseerde op wetenschappelijk onderzoek en epidemiologische data uit België, maar… men zou beter kijken naar data uit de VS en elders.
Verenigde Staten
Vorig jaar werd tijdens een conferentie over retrovirussen en aanverwanten bekend gemaakt dat er geen toename is van het aantal hiv-infecties dat via bloedtransfusies wordt verspreid wanneer homo's wel bloed mogen geven. Meer hier over ==> Klik hier

Lijstje van landen met of zonder voorwaarden betreffende het geven van bloed door homo's en biseksuele mannen
Landen zonder wachttijd of voorwaarden
Argentinië - Hongarije - Italië - Mexico - Portugal - Thailand - Uruguay - Spanje en Zuid-Afrika.
Landen met voorwaarden - wachttijd 3 maanden geen seks
Australië - Canada - Noord-Ierland en de Verenigde Staten.
Landen met voorwaarden - wachttijd 4 maanden geen seks
Nederland, Frankrijk en Denemarken.
Landen met voorwaarden - wachttijd 12 maanden geen seks
België - Brazilië - Duitsland - Finland - Hong Kong - Ierland - Israël - Japan - Nieuw Zeeland - Zweden en Zwitserland.

Lees ook
Opnieuw positief nieuws rond bestrijding Hiv virus (2021)
Sommige homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet (2020)
Belgische transgenders mogen geen bloed geven (2019)

Bron: hln.be & holebi info deel België, VS en lijstje - Maart 2021
*

Dit bericht is gepost op 13 March, 2021 en 598 keer gelezen.