Vlaams Parlement vraagt actie tegen holebihaat + video + links.Tijdens de plenaire vergadering van 10 maart stelden verschillende Vlaamse volksvertegenwoordigers vragen over hoe haat tegen holebi's aan te pakken, en dit naar aanleiding van de moord op David in Beveren.

De moord op David zorgde voor een schokgolf door heel Vlaanderen. Ook in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement was de verontwaardiging groot. Alle partijen zijn het er over eens, er moet nu een einde komen aan haat en geweld tegenover holebi's en transgender+ personen.

Volgens Maxim Veys (s.pa) is er ondanks eerdere Vlaamse inspanningen op het vlak van holebi & transgender+ rechten, 'het simpel weg nog niet genoeg is'. Volgens hem zijn wetten alleen niet genoeg om er voor te zorgen dat iedereen zichzelf en zich veilig kan voelen in Vlaanderen. Net als Paul Van Miert (N-VA), Jos D'Haese (PVDA), Stephanie D'hose (Open Vld) en Orry Van De Wauwer (CD&V), vroeg hij aan minister van Gelijke Kansen Bart Somers welke initiatieven hij zal ondernemen om hier iets aan te doen.

Groen-fractielid An Moerenhout pleit voor meer preventie: 'Minister, er is veel meer nood aan preventie, veel meer. In scholen, in jeugdwerking is er veel meer nood aan preventie. Meer ondersteuning, meer structurele middelen en niet alleen projectmiddelen.'

Bart Somers zei onder andere: "Homofobie stoppen, begint bij ons allen en op de eerste plaats bij gezagsfiguren." Verder verwees hij naar leerkrachten, mediafiguren en politici. Daarnaast liet hij weten dat hij wil dat Justitie en politie een nultolerantiebeleid voeren rond homofobie. "Dat is in de eerste plaats verantwoordenlijkheid van de federale overheid." Somers erkende verder dat de Vlaamse overheid meer kan doen, waarna hij liet weten dat hij samen met zijn collega's actie zal ondernemen.

Zo startte hij alvast een tweejarig wetenschappelijk onderzoek op dat een duidelijker beeld moet schetsen van de slachtoffers, feiten en daders van homofoob geweld. "De resultaten worden in 2023 opgeleverd en zullen ons toelaten om een efficiƫnter beleid te voeren, zonder taboes", aldus de minister. Verder wil hij slachtoffers van homofoob geweld aanmoedigen aangifte te doen. Omdat sommige slachtoffers geen aangifte willen doen omdat ze nog in de kast zitten, kunnen gespecialiseerde hulplijnen een oplossing bieden, "maar die zijn nog te weinig bekend," aldus Somers, waarna hij aankondigde 30.000 euro vrij te maken om de naambekendheid van lumi (link onderaan), de vroegere holebifoon te vergroten.

Tot slot pleitte hij ervoor om omstaanders en gezagsfiguren aan te sporen in te gaan tegen homofoob gedrag. Hiervoor zal hij gaan samen werken met kenniscentrum Demos aan Speak out/Act in. 'Dit is een project waarbij we jeugdwerkers aanmoedigen om te reageren op homofobe en seksistische uitspraken', lichtte de minister toe. Ten slotte wees hij ook op het sensibiliseringsproject 'School uit de kast' van minister van Onderwijs Ben Weyts.

Bekijk het verslag van de vergadering in deze video, gevolgd door een link naar het verslag van de vergadering, gevolgd door nuttige links:Verslag van de vergadering => KLIK HIER
Nuttige Links
- Website Lumi (vragen en info gender & geaardheid) => Klik hier
- Website School uit de Kast => Klik hier
- Aangifte doen (homofobie & discriminatie) bij Unia => Klik hier
- Website 1813 (Donkere gedachten? bel, chat, mail, Info, hulp, verhalen, nabestaanden) => Klik hier
- Website Gendervonk transgender+ (donkere gedachten hulp, info, ook v ouders e.a) => Klik hier
- Links naar holebi vriendelijke therapeuten (+ advocaten & notarissen) => Klik hier
- Links naar hulpverlening en info (algemeen & holebi/trans) => Klik hier
Lees ook
Herdenkingsplaat en regenboogvlag voor vermoorde David + links & extra foto
Belgische Senaat keurt anoniem aangifte doen goed (februari 2021)

Bron: www.vlaamsparlement.be & nuttige links door holebi info - Maart 2021

Dit bericht is gepost op 12 March, 2021 en 669 keer gelezen.