Waar komt homohaat bij jonge jongens vandaan? En vlag aan Wetstraat.Waar komt homohaat bij jonge jongens vandaan? Die vraag stellen velen zich na de moord op de 42-jarige David in Beveren. Of het om homohaat ging is nog niet bevestigd door politie of parket.

De kans is erg groot dat het om een homofobe moord gaat. Ten eerste is de bende van L.N, 16 en R.P, 17 uit Kieldrecht en K.B, 17, uit Antwerpen al langer bekend, onder meer voor vandalisme en diefstal met geweld. L.N werd recent nog door de jeugdrechter veroordeeld tot een werkstraf. Ten tweede kwam uit onderzoek naar boven, dat twee van de daders niet aan hun proefstuk toezijn wat betreft homofobe daden, ze hebben in het verleden al eerder toegeslagen via dezelfde datingapp waarmee ze David lokte.

Bewust op zoek naar 'kwetsbare' mannen
Volgens bronnen binnen de politie kozen de jonge daders bewust 'kwetsbare' mannen uit van wie ze het vermoeden hadden dat die toch geen aangifte zouden doen, uit angst of schaamte. Het onderzoek zal uitwijzen hoeveel slachtoffers de drie eerder al gemaakt hebben. De politie vond dat de manier waarop de jonge daders te werk gingen erg bekend in de oren klinken, zo zijn ze er achter gekomen dat de jongens al eerder homofobe feiten pleegden.

De krant het nieuwsblad meld vandaag (dinsdag) dat er alvast twee homo mannen in de afgeloopen weken werden overvallen in de regio rond Beveren. Dit werd ook bevestigd door de politie van Beveren. Via een anonieme bron blijkt dat deze slachtoffers ook via een homo datingapp in de val werden gelokt, of het gaat om dezelfde jonge daders zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Verdacht van moord, met of zonder homohaat als motief?
Ondertussen blijkt dat het trio wordt verdacht van moord, gezien hun minderjarige leeftijd riskeren ze voor assisen te komen, waar ze een levenslange celstraf riskeren. Maar, dan moet homohaat als motief wel bewezen worden, en dat is héél erg moeilijk. Bovendien moet de jeugdrechtbank de jongens uit handen geven zodat ze kunnen worden berecht als volwassenen. Het parket houdt nog alle pistes open betreffende het motief.

Professor Dewaele over waarom vooral jonge jongens homofoob zijn
Via de website van vrt nieuws zegt klinisch professor psychologie aan de universiteit van Gent, Alexis Dewaele, dat homohaat opvallend vaak voorkomt bij jonge jongens, en dat opgroeien in een achtergesteld milieu, groepsdynamiek en religie daarbij een rol spelen. Verder stelt Dewaele dat als het motief in de zaak van David homohaat blijkt te zijn dit zeer uitzonderlijk is, anderzijds weet hij dat negativiteit jegens homo's onder jonge jongens niet uitzonderlijk is. Wat Dewaele nog vertelt op de website van de vrt, (ook via audo fragment) ==> KLIK HIER

Regenboogvlag wappert aan Wetsstraat 16, en elders
Verder uit het nieuws: Op vraag van premier Alexander De Croo (Open VLD) wappert vandaag (dinsdag 09/03) de regenboogvlag aan de Wetstraat 16, de ambtswoning van de premier. De vlag, het symbool van de holebi gemeenschap, zal er ook uithangen op de dag van de begrafenis van de man die afgelopen weekend in Beveren is vermoord, mogelijk uit homohaat. Ook enkele burgemeesters hebben vandaag de regenboogvlag laten uithangen. Het is belangrijk dat we allemaal samen duidelijk maken dat er in ons land geen enkele plaats is voor haat. Hier moet iedereen zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele voorkeur of genderidentiteit is", zegt premier De Croo. Het uithangen van de regenboogvlag is een gebaar van medeleven met de familie en vrienden van David. "Maar het is ook een teken van steun en solidariteit aan alle jongeren die zich nu zorgen maken of ze wel hun coming out moeten doen, aan de homo en lesbische koppels die bang zijn om hun liefde voor mekaar op straat te tonen", aldus de premier. holebi én transgender+ rechten zijn fundamentele rechten. Maar geen enkel recht is ooit helemaal verworven. Ik zal dag na dag voor die vrijheid blijven vechten."

Ook in Sint-Niklaas, de woonplaats van het slachtoffer, hangt vandaag de regenboogvlag uit. "We vonden het wel gepast na de tragische gebeurtenis van gisteren", zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). "Het is ook een veroordeling van geweld tegen de holebi’s." En hetzelfde initiatief is te zien aan het stadhuis van Oostende. "Stop aan haat, onverdraagzaamheid en homofobie", twittert burgemeester Bart Tommelein. Burgemeester Theo Francken (N-VA) van Lubbeek, zegt: "Wij zeggen heel helder NEEN aan elke vorm van homofoob geweld. Wat er gebeurde is compleet onaanvaardbaar. We hopen dat de mensen streng gestraft worden en dat de maatschappij een heel duidelijk signaal geeft." (bron vanaf regenboogvlag wappert... volledige overname van nieuwsblad.be)

Lees ook
Oost-Vlaamse homo vermoord terug gevonden, slachtoffer van homo haat?
Daders homo moord gaven zichzelf aan + politieke e.a reacties

Bronnen: vrt.be - nieuwsblad.be - holebi info - Maart 2021*

Dit bericht is gepost op 09 March, 2021 en 937 keer gelezen.