Daders homo moord gaven zichzelf aan + politieke e.a reacties.Zondag avond laat kon je bij holebi info het vreselijke nieuws lezen dat er in in Vlaanderen voor het eerst een homo man werd vermoord, vermoedelijk vanuit homohaat. Ondertussen zijn er drie minderjarige daders opgepakt.

Het parket was karig met informatie omdat het onderzoek nog loopt. Maandag liet een woordvoerder weten dat na een autopsie op het lichaam van David is gebleken dat hij op gewelddadige wijze om het leven is gekomen. De drie daders hadden als doel het slachtoffer in elkaar te slaan en te beroven, een overval die ze vermoedelijk vergoeilijkten met homohaat. Men weet ondertussen dat de jongeren niet aan hun proefstuk toe zijn op het vlak van homohaat en het in elkaar slaan van homo's, waarbij het dit keer fataal af liep. Uit het onderzoek blijkt ondertussen al dat David zich hevig heeft verzet tijdens zijn beroving en aanval.

Wake voor David
Dinsdagavond werd er in Beveren door een naar schatting vijftigtal mensen een stille wake gehouden ter nagedachtenis van David. Vrienden, buurtbewoners en sympathisanten staken op zo'n honderd meter van de plaats waar hij vrijdagnacht werd doodgestoken kaarsjes aan.

Daders geven zichzelf aan
De drie minderjarige daders hebben zichzelf bij de politie aangegeven, en zijn geen onbekende van de politie. Het gaat om een 17-jarige uit Antwerpen. Een 17-jarige uit Verrebroek en een 16-jarige uit Kieldrecht, twee deelgemeenten van Beveren. De jongen uit Antwerpen is voorgeleid voor de jeugdrechter in Antwerpen en werd in de gesloten instelling van Everberg geplaatst. De twee verdachten uit Beveren komen maandag voor de jeugdrechter in Dendermonde.

Niet de eerste homofobe moord in Belgie
De eerste homofobe moord in ons landje, waarover je destijds bij holebi info kon lezen, was die op Ishane Jarfi. De Belg van Marokkaanse afkomst werd in 2012 door vier mannen vermoord na een bezoekje aan een homobar in Luik. Drie daders kregen een levenslange celstraf, een vierde dader kreeg dertig jaar.

Reacties
Maandag stroomden zowel politieke als reacties vanuit de holebi gemeenschap en anderen binnen op sociale media, voornamelijk via Twitter. Hier onder enkele van de politieke en andere reacties:

Politieke reacties
- Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren reageert "met afschuw en verbijstering" op de zaak. "Ik hoop dat dat soort praktijken zich nooit meer voordoet. De daders moeten opgepakt worden en streng gestraft worden, zodat zulke feiten nooit meer gebeuren."

- Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert ook geschokt op het incident. "Ik ben zwaar geschokt door de extreme homohaat in Beveren. Dit is echt verschrikkelijk", klinkt het. "Justitie moet nu zijn werk doen. Maar laat één ding duidelijk zijn: we zullen in ons land dit geweld nooit aanvaarden."

- Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) betuigt ook haar medeleven op sociale media. “In een volwassen samenleving is er geen plaats voor homofoob geweld. De gebeurtenissen in #beveren zijn volstrekt onaanvaardbaar. Ik leef mee met de familie en vrienden van het slachtoffer.”

- Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) noemt de feiten op Twitter onaanvaardbaar. “In België kan onze genderidentiteit en/of seksuele geaardheid - ondanks alle vooruitgang op dat vlak - leiden tot geweld en zelfs de dood. Dat is volkomen onaanvaardbaar. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van het slachtoffer. #Beveren”

- Vlaams minister Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld): “Homohaat. Schandelijk & beangstigend. Hokjesdenken, het permanent promoten van afkeer & angst leidt tot deze waanzin. Justitie moet homofobie steeds kordaat aanpakken. Met Vlareg zetten we extra in op preventie en ondersteuning lokaal beleid tegen seksuele intimidatie en geweld”.

- Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft het op Twitter over de feiten in Beveren. “Homofobie is verwerpelijk. Ik walg van zo’n haat. We veroordelen dat. De onmenselijke en laffe misdaad tegen een man in #Beveren herinnert ons eraan dat gelijkheid, vrijheid en verdraagzaamheid een dagelijkse strijd zijn. #belgium”

- Minister van Energie Tinne Van der Straeten zegt “Geen stem kan luid genoeg klinken tegen de moord in #beveren. Extreme haat met de dood tot gevolg. Omdat je als man van mannen houdt. Justitie moet zijn werk doen. Tegelijk is brede aanpak nodig tegen het sluipend gif van haat.”

- Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (PS) belooft dat de regering de komende jaren sterker zal optreden tegen haatmisdrijven. “Het is verschrikkelijk en onaanvaardbaar dat iemand vermoord wordt om wie hij/zij liefheeft”, klinkt het.

- Georges-Louis Bouchez (MR) "Homofobie is verwerpelijk. Ik walg van zo’n haat. We veroordelen dat. De onmenselijke en laffe misdaad tegen een man in #Beveren herinnert ons eraan dat gelijkheid, vrijheid en verdraagzaamheid een dagelijkse strijd zijn".

- Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V), over dat het mogelijk gaat om homohaat: "Indien dit klopt is dit gaykilling, en onaanvaardbaar."

- Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageerde op Twitter: “Hier word ik kwaad van. Hier word ik stil van. Homohaat is een virus dat niet alleen de holebi en transgender+ gemeenschap hard raakt. Dit is een aanslag op onze samenleving. Mijn diepste medeleven met zijn familie en vrienden.”

- Vlaams Volksvertegenwoordiger voor N-VA Lorin Parys: "Jezelf zijn bekopen met je eigen leven. Zoiets verwacht je in Tsjetsjenië, niet in Vlaanderen. Diep medeleven met familie, diep afschuw voor wie in staat is tot dergelijke moord."

Andere reacties:

Vanuit het Gelijke Kansen Centrum Unia: zegt men verbijsterd te zijn over de gruwelijke feiten. "We openen een dossier over de zaak en wachten op meer informatie van het parket.”

VRT-journalist Riadh Bahri verwoordt het zo op Twitter: “Wakker worden. En niet weten wat zeggen. Behalve heel droevig zijn. En kwaad. En een beetje angstig. Velen onder ons zijn ‘het’ gewoon. De scheldwoorden. De blikken. Het op je hoede zijn. Maar dit. Dood omwille van wie je bent. Nooit begrijpen. Nooit aanvaarden.”

Alexandra, een jonge moeder, die dinsdag aanwezig was op de wake was samen met haar gezin vanuit Temse afgezakt naar Beveren om David en de holebi gemeenschap een hart onder de riem te steken. “Mijn zoon is zelf homo”, getuigde ze nadat ze een kaarsje had aangestoken bij de regenboogvlag. “Dit had zomaar ook met hem kunnen gebeuren. Ik kam amper geloven dat iets als dit vandaag nog mogelijk is in België. Toen we lazen wat er was gebeurd brak ons hart. Dit toont aan dat een gay pride echt nodig is. Homoseksualiteit is geen ziekte. We leven in de eenentwintigste eeuw.”

Radiopresentator Sam De Bruyn zegt moeite te hebben om de juiste woorden te vinden. “David werd vermoord. Vermoord. En met zijn dood komen alle woede, alle verdriet en alle angsten van een hele gemeenschap als lava in een vulkaan naar boven. Mijn gemeenschap. Mijn angst ook. Angst die elke dag wordt weggeduwd. Tot dat niet meer lukt. Zoals vandaag. Angst. Omdat we liefhebben.”

Ook Joren Houtevels, Mister Gay Belgium, was aanwezig tijdens de wake dinsdag avond. “Het is belangrijk om te laten zien dat wat er gebeurd is, niet normaal is. Onze gemeenschap is al te lang te slecht behandeld. Maar door de aanwezigheid van iedereen wordt elk lichtje dat hier voor David brandt alleen maar groter. Ik kan alleen maar hopen dat er nog meer initiatieven komen als deze. Dit mag en kan nooit meer opnieuw gebeuren.”

Wim Raes, actief bij holebi-vzw Tiszo en een vriend van de vermoorde David P., reageerde aangeslagen bij VTM Nieuws. “Het nieuws komt heel hard aan. David was heel joviaal. Hij was heel open over zijn geaardheid en was altijd direct te vinden als we een actie deden. Hij was er van begin tot eind om ons te helpen.”

Joppe De Campeneere, content creator bij Wel Jong Niet Hetero en beter bekend als Joppe DC, verwoordt wat velen vandaag voelen: “Dit gevoel... Totale verlamming, en totaal niet meer weten wat nu. Ik heb oprecht geen idee. Andere lgbt’ers en queers: ik wou dat ik u vast kon pakken. Ik weet het. Ik voel het ook. Ge zijt niet alleen. Ik zie u graag.”

Ook Jitske Van de Veire, eveneens woordvoerder van ‘Wel Jong Niet Hetero’, schreef een reactie neer: “Als uw zijn, uw liefde voor iemand, uw fucking identiteit ervoor zorgt dat uw veiligheid of uw recht op leven geen vanzelfsprekendheid meer is, dan hebben we een probleem. Een groot probleem. Nog steeds. Mocht iemand ooit nog twijfelen of het nog nodig is om met de vuist op tafel te kloppen: ja. Verdomme ja. Voor elke queer, LGBT+-persoon die zich nu onveilig, machteloos, verdrietig, angstig voelt; veel liefde en warmte. Hou vast aan elkaar. Ik zie jullie graag.”

Nog tal van holebi organisaties lieten hun afschuwen blijken op sociale media en zijn van mening dat er acties moeten komen tegen homofobie. Zoals holebi's vanuit het Oost-Vlaamse regenbooghuis en koepel van organisaties Casa Rosa, die oproepen tot acties in heel het land, voor meer info, en komende actie(s) verwijst men naar hun Facebook pagina => Klik hier

Lees ook
Oost-Vlaamse homo vermoord terug gevonden, slachtoffer van homo haat

Bronnen: vrt.be - hln.be - gva.be - nieuwsblad.be - de morgen.be - holebi info - Maart 2021
*

Dit bericht is gepost op 08 March, 2021 en 1461 keer gelezen.