Boek & Tentoonstelling holebi & trans+ moslims in Belgie + videoWim Peumans, schrijver, doctor in de antropologie (KU Leuven) en verbonden aan het African Centre for Migration & Society, schreef een boek met als titel: 'Habibi' over het lief en leed van lgbt moslims. Daarbij loopt er in Brussel sinds dinsdag en nog tot 31 maart een tentoonstelling met kunstwerken van holebi & trans+ moslims.

Peumans schreef over het onderwerp holebi en transgender moslims eerder een doctoraat waarbij hij met een tiental mensen sprak. Acht jaar later zocht hij hen opnieuw op om te kijken hoe hun leven ondertussen is verlopen, wat hij nadien neerschreef in zijn boek, waarmee hij onder andere wil aantonen dat je op verschillende manieren uit de kast kan komen. "Binnen de moslim gemeenschap is het nog steeds een taboe. Binnen de holebi & transgender gemeenschap is er dus ook diversiteit, maar ook nog veel racisme en islamofobie."

Met het boek en de tentoonstelling wil Peumans zowel het taboe rond homoseksualiteit binnen de moslim gemeenschap doorbreken, als mensen laten nadenken over racisme en islamofobie binnen en buiten de holebi & transgender gemeenschap.

Recent had Peumans een interview over zijn boek bij de Madammen op Radio 2. Dat interview kan je herbeluisteren via een video onderaan. Daarnaast bracht men via de website: langzullenwelezen.be, een kort artikel voer Peumans boek, met één van de getuigen aan het woord:

Zo is er Musti, één van de getuigen, die vertelt: 'Ik ben op mijn 15 vertrokken omdat mijn ouders woedend waren. Mijn broer had een chat met een man op mijn computer ontdekt en heeft mijn moeder geïnformeerd. Ik heb zelfs een tijdje op straat gewoond. Ik kwam ook in de bijzondere jeugdzorg terecht. Het contact met mijn familie had ik helemaal verbroken. Maar tijd heeft raad gebracht. Nadat ik als moslim de voettocht naar Compostella had gemaakt, heb ik mijn vader opgebeld. Dat we moesten praten en dat we het moesten goedmaken. Na 8 moeilijke jaren hebben we dus terug contact. Maar ik respecteer ook hun grenzen. Ik heb nu een vriend, maar daar praat ik voorlopig nog niet over met hen.'

Herbeluister het interview: met daaronder info over de tentoonstellling & boek info:Tentoonstelling: Habibi: Het lief en leed van lgbt-moslims - 2 - 31 Maart
Habibi brengt kunstwerken en verhalen over mannen en vrouwen die zich gekneld voelen tussen hoop en angst, verwachtingen en dromen, spreken en zwijgen, ontkenning en acceptatie, familie en seksualiteit, God en zichzelf. Met schilderwerk van kunstenaar Sami Ammar, gebaseerd op het nieuwe boek van Peumans: Habibi het lief en leed van lgbt-moslims (holebi & transgender), verkrijgbaar via uitgeverij Vrijdag.
Adres: MigratieMuseumMigration Werkhuizenstraat 17 Brussel, 1080
Info: ==> Klik hier
Boek info
Habibi: Het lief en leed van lgbt-moslims
Maart 2021 - Uitgeverij: Vrijdag
ISBN: 9789460019807
22,50 Euro - bestellen via uitgeverij ==> Klik hier

Bron: langzullenwelezen.be - maart 2021

Dit bericht is gepost op 03 March, 2021 en 734 keer gelezen.