Conversie therapie, wat, wie, waarom, getuigen, verbod landen lijstje.Naar aanleiding van de documentaire 'Welcome to Chechnya' (te zien op Canvas 28/02/2021) over hoe men holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) via conversie therapie probeert te 'genezen', en te 'veranderen' in hetero's, een kleine samenvatting over de therapieën uit 20 jaar holebi info nieuws.

Allereerst is het goed om te weten dat conversie therapie, ook wel wordt hetero therapie genoemd, wereldwijd voorkomt. Gaande van ons eigen land tot Afrika, en van Nederland tot Amerika en verder. De allereerste keer dat er werd gesproken over het 'kunnen genezen' van seksuele geaardheid gebeurde in de tijd van Freud. Hoewel men het steeds heeft over seksuele geaardheid, gebruikt men de therapie ook vaak voor het proberen 'genezen' van iemands genderidentiteit (transgender, genderfluid, niet-binair...).

In hoofdzaak worden de therapieën aangeboden door religieuzen, gaande van katholiek christelijke strekkingen tot evangelische kerken en gemeenschappen. Maar, ook niet religieuzen bieden in sommige landen de therapieën aan. Er zijn amper een handje vol landen en verder enkele staten in landen waar de therapie wettelijk verboden is, overwegend enkel voor minderjarigen, omdat men er vanuit gaat dat volwassen mensen zelf kunnen oordelen dat conversie therapie gevaarlijk is.

Wat zijn de gevolgen van conversie therapie?
Al meermaals is wereldwijd aangetoond dat de therapie zeer gevaarlijk is. Onder de minderjarigen die werden verplicht tot het ondergaan van conversie therapie is er 95 procent meer kans op zelfmoord, waarbij de helft van de jongeren binnen de 1 a 5 jaar daadwerkelijk overging tot zelfmoord. De overigen hebben na de therapie allemaal last van ernstige psychologische problemen.

Pas sinds de jaren negentig, vooral tegen het einde (van de jaren 90) toe, spraken tal van grote organisaties van psychiaters, psychologen en aanverwanten zich uit over conversie therapie, waarbij deze vanuit onder andere de Verenigde Staten, werd bestempeld als extreem gevaarlijk. De Britse Medical Association deed dat pas in 2010.

Vanaf de jaren 2000 kwamen er in de buitenlandse holebi media steeds meer getuigenissen van minderjarige holebi slachtoffers van conversie therapie, en dit vanuit verschillende landen. Wat men gebruikt(e) tijdens conversie therapieën: bidden, lichamelijke en geestelijke mishandeling, uithongering, urine therapie, elektroshocks, seksueel misbruik . . .

Ex holebi
In sommige landen werden er in de jaren tachtig en negentig groepen opgericht, voornamelijk bestaande uit volwassenen en jong volwassenen die zichzelf ex homo of ex lesbisch noemden, vaak georganiseerd vanuit katholiek christelijk geïnspireerde kerkgemeenschappen, waarna men overging tot het aangaan van een heteroseksueel huwelijk inclusief met kinderen. Deze homo's en lesbiennes beweerden te zijn 'genezen' na het volgen van conversie therapie. Na enkele jaren bleek dat 90 procent van deze homo's en lesbiennes er een geheime homo / lesbische relatie op na hielden en meer dan de helft van hen is na enkele of meerdere jaren gescheiden en nu openlijk homo of lesbisch. Een meerderheid van de zogenaamde ex homo groepen is ondertussen opgeheven, maar ze bestaan nog steeds in landen als de VS.

Onderzoek toonde aan dat het wel mogelijk is om er voor te kiezen geen homoseksueel leven te leiden en te kiezen voor een heteroseksueel leven, maar dat een meerderheid blijft kampen met psychologische problemen omdat men ingaat tegen de eigen aangeboren geaardheid. Sinds de jaren 2000 zijn er tal van groepen die zichzelf uitriepen tot ex homo gestopt nadat ze (eindelijk) beseften dat het onmogelijk is om seksuele geaardheid te 'genezen'. Daarnaast zijn er ook tal van psychologen en psychiaters met het aanbieden van de therapie gestopt, omdat ze eveneens beseften dat seksuele geaardheid niet te genezen / veranderen is, daarbij boden ze allemaal hun excuses aan voor wat ze hun cliënten aandeden.

Kleine greep uit enkele belangrijke gebeurtenissen / nieuwsjes uit het holebi info nieuws

In 2009 bleek dat er in Nederland organisaties waren die overheidsgeld kregen terwijl ze conversie therapie aanbieden. Ook bleek toen dat de therapie gegeven werd in het Nederlandse leger, vanuit het VU-ziekenhuis in Amsterdam, en vanuit de Gelderse jeugdinstelling Harreveld. Eerder bleek ook al dat enkele (niet alle) Nederlandse evangelische kerkgemeenschappen de therapie aanboden. En in 2020 bleek dat enkele Nederlandse organisaties (nog steeds) belastingvoordelen krijgen voor het aanbieden van conversie therapie. Anno 2021 is de therapie nog steeds niet wettelijk verboden in Nederland.

2013 - 2015
Uit getuigenissen kwam het vreselijke verhaal dat Blanke extreem rechtse Zuid-Afrikanen in het land, een kamp hadden opgericht waarbij men tiener jongens uithongerde en seksueel misbruikte met als doel ze hetero te maken. Een foto van een uitgehongerde homo tiener, die later overleed, ging de wereld rond. In 2015 werden de mannen veroordeeld. De eigenaar van het kamp kreeg 20 jaar voor moord en 5 jaar voor kindermishandeling, zijn hulpje kreeg 12 jaar voorwaardelijk.

2017
In ons eigen Belgenlandje ging een journalist van de Krant het Belang van Limburg undercover om zich te laten 'genezen' van zijn homoseksuele geaardheid. Hij deed zich voor als een Marokkaanse homo. Je kan hier over lezen via een link onderaan bij lees ook.

2018
- Op 1 maart 2018 nam het Europees Parlement een tekst aan waarin lidstaten worden opgeroepen een verbod in te stellen op conversie therapieën.

2018 - 2020 Belgie
In 2018 riep de N-VA op tot een wettelijk verbod op conversie therapie. In 2020 deed CD&V hetzelfde. Anno 2021 is er nog steeds geen wettelijk verbod. Volgens sommige politici door val regering en talmen vormen nieuwe regering en de coronaviruscrisis.

2019
Amazon verwijderde op vraag boeken over conversie therapie van zijn website.
Bol.com weigerde op vraag boeken over conversie therapie te verwijderen van zijn website.

2020
Vanuit het Verenigd Koninkrijk lieten enkele sociale media weten alles rond de therapie te verbieden.
Zestig Europese parlementsleden riepen op tot Europees verbod op de therapie
Therapeuten, psychiaters uit Polen riepen op tot verbod therapie
Instagram verbied reclame rond de therapie

Lijst van landen & gebieden met verbod op conversie therapie (enkel voor minderjarigen)
Landen:
Argentinië - Brazilië - Duitsland - Ecuador - Fiji - Maleisië - Malta - Samoa - Taiwan - Uruguay en Zwitserland.
Drie uitzonderingslanden
Albanië en het Verenigd Koninkrijk, geen wet, maar overeenkomst tussen psychologen, psychiaters, artsen en aanverwanten.
China: geen wet, aanbieders enkel gestraft indien ze worden aangeklaagd.
Amerikaanse staten
Californie - Cincinnati - Connecticut - Colorado - Columbia District - Delaware - Florida - Illinois - Hawaii - Maryland - Massachusetts - Miami Beach - Nevada - New Hampshire - New Jersey - New Mexico - Noord-Carolina - Oregon - Ohio - Rhode Island - Seattle - Vermont - Virginia en Washington DC. + Puerto Rico (Territorium van de Verenigde Staten).
Staten van sommige landen
- Australië - enkel verboden in de staat Victoria.
- Spanje - enkel verbod in Aragon, Andalusië, Madrid, Murcia en Valencia.

Lees ook (kleine greep uit grote hoeveelheid berichten rond conversie therapie)
getuigenissen over wordt hetero therapie van electroshocks tot seksueel misbruik (2013)
Eigenaars wordt hetero kamp die homo tieners hongerdood lieten sterven veroordeeld (2015)
Verborgen video toont elektroshock therapie om homoseksualiteit te genezen. in China (2015)
Belg undercover journalist laat zich genezen van zijn homo zijn in de Limburg (2017)
In China is conversie therapie bijna algemeen aanvaard + lijstje (2019)
Oproep vanuit de VN: Stop conversie therapie wereldwijd + studie resultaten (2020)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2001 - 2021.

Dit bericht is gepost op 28 February, 2021 en 637 keer gelezen.