Rechtzaak van start na moord op Antwerpse homo met mentale beperking.In 2018 kon je bij holebi info lezen dat in Deurne (Antwerpen) het levenloze lichaam was gevonden van de 59-jarige Leo Van Rentergem. Enkele dagen later werd de identiteit van de daders vrijgegeven. De zaak is nu zopas voor de rechtbank gebracht waarbij de daders zich moeten verantwoorden.

Slachtoffer Leo Van Rentergem had zowel een lichamelijke als mentale beperking. De daders zijn drie Roemeense gastarbeiders die hem doden en beroofden nadat ze hem in een homobar in Antwerpen hadden leren kennen. De daders, die zich op bijna elk punt tegenspreken riskeren levenslang.

Van Rentergem werd in 2018 vermoord terug gevonden. Leo lag op de grond met zijn handen vastgebonden met een hemd, zijn voeten waren samengebonden met schoenveters, en zijn hoofd was bedekt met kledij die rond zijn hals was geknoopt. Uit de autopsie bleek later dat hij gestorven is door verstikking en door zware slagen op het hoofd.

Tijdens het politieonderzoek ontdekte men snel dat Leo homo was en regelmatig homobars en sekscinema's bezocht. Volgens kennissen betaalde hij soms ook mannen om seks te hebben op de toiletten in de stationsbuurt. Ook volgens zijn kennissen had Leo, door zijn mentale beperking niet altijd door dat er regelmatig van hem werd geprofiteerd. Leo had steeds véél geld bij zich na een erfenis van zijn overleden moeder waarvoor hij jarenlang zorgde.

De daders waren 'deeltijds' werkzaam als homo prostituees. Eén van hen was gehuwd met een vrouw en vertelde dat openlijk in de homobars. Ze waren uit op het geld van homo's, vooral dat van Leo, die vaak in het Antwerpse Rainbow Café kwam, waar hij kort voor zijn dood werd gezien met de 24-jarige Roemeense Fernando-Marius Covaciu. Op een avond ging Leo alleen met een taxi naar huis. Later bleek uit camerabeelden dat hij een uurtje na thuiskomst de drie daders binnen liet, die bovendien al na 20 minuten Leo's appartement weer verlieten.

Door telefoon onderzoek kwam men al snel uit bij daders: De 22-jarige Sergiu Ioan Covaci, zijn oom Sorin Varga, 43, en de 24-jarige Fernando-Marius Covaciu. De drie mannen waren destijds werkzaam voor een tomatenboer uit Rumst (Antwerpen). Sergiu en Sorin werden op 8 juni 2018 opgepakt. Fernando vluchtte naar zijn thuisland en werd daar op 17 juli aangehouden, en vervolgens aan ons land uitgeleverd. De drie gingen vrij snel over tot bekentenissen. Over de feiten hebben ze elk hun eigen versie.

Volgens Fernando sloeg hij Leo in de inkomhal van het appartement op zijn hoofd, waarna volgens hem Sorin hem naar de slaapkamer had gesleurd en daar had vastgebonden en zwaar toegetakeld. Volgens Sergiu hadden Fernando en Sorin hem gevraagd om ergens naar toe te rijden, zogezegd niet wetende wat er zou gaan gebeuren, waarna hij verklaarde dat de twee met Leo naar de slapenkamer gingen om seks te hebben, terwijl hij zelf in tv ging kijken, en dat toen hij Leo op een bepaald moment op de grond zag liggen hij hem wilde helpen maar dat niet mocht van Fernando en Sorin. Het proces zal vermoedelijk zeven dagen duren. De drie Roemenen riskeren elk een levenslange celstraf, wordt vervolgd...

Lees ook
Doorbraak in moordzaak 59-jarige Antwerpse gehandicapte homo man (2018)
Identiteit daders moordzaak 59-jarige Antwerpse gehandicapte homo man bekend gemaakt

Bron: hln.be - Februari 2021

Dit bericht is gepost op 26 February, 2021 en 772 keer gelezen.