Jamaica moet homoseksualiteit uit strafwet halen.Jamaica zou zijn strafbaarheid van homoseksualiteit moeten intrekken, dat zegt een hoogstaand tribunaal voor mensenrechten. De uitspraak wordt door activisten beschouwd als een zeer belangrijke stap voorwaarts.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, die toezicht houdt op de mensenrechtensituatie op het westelijk halfrond, vond dat de Jamaicaanse regering verantwoordelijk is voor het schenden van de rechten van twee holebi's, Gareth Henry en Simone Edwards. De oplossing, zo concludeerde de commissie, is eenvoudig: trek onmiddellijk de anti holebi wetten uit het koloniale tijdperk van Jamaica in.

De uitspraak is niet bindend, maar zal hoop geven aan holebi & transgender burgers van de Caribische eilandnatie en soortgelijke landen, waar de homofobe opvattingen van het kolonialistische Groot-Brittanniƫ diep geworteld blijven, en waar homoseksualiteit nog strafbaar is.

De beslissing werd in september 2019 genomen, maar kon tot nu toe niet publiekelijk worden gerapporteerd. De commissie zei dat Jamaicaanse leiders ook anti discriminatiewetten moeten invoeren en de wetshandhaving beter moeten trainen.

Jamaica, werd ooit door het tijdschrift Time omschreven als "de meest homofobe plek op aarde". Homoseks, en in het bijzonder anale seks is verboden en strafbaar met een levenslange celstraf voor elk individu, en verder is elke seksuele ontmoeting tussen mannen illegaal.

Al in 2015, en later verschenen er schrijnende berichten vanuit Jamaica in het holebi info nieuws. De ene keer ging het om jonge homo's die werden doorgestenigd, de andere keer over jonge homo's Ć©n transgenders die uit huis zijn gezet door de eigen ouders en leven in riolen. Het blijft afwachten of de overheid de aanbeveling zal opvolgen.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2021

Dit bericht is gepost op 18 February, 2021 en 822 keer gelezen.