Nieuwe positieve studie rond hiv-vaccin in samenwerking met Moderna.Een studie die zou kunnen leiden tot een mogelijk hiv-vaccin, heeft veelbelovende resultaten opgeleverd, aldus wetenschappers. Onderzoekers van het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) en Scripps Research zeggen dat een fase-één-studie "in principe bewijs" heeft geleverd voor een nieuw type vaccin dat tegen het virus kan worden gebruikt.

De onderzoekers werken samen met biotechnologiebedrijf Moderna, (het bedrijf dat ook zorgde voor een vaccinatie tegen Covid-19), om een op mRNA gebaseerd vaccin te ontwikkelen en te testen (dezelfde radicale benadering die wordt gebruikt bij het maken van coronavirusvaccins).

HIV, dat wereldwijd meer dan 38 miljoen mensen treft, staat bekend als een van de moeilijkste virussen om met een vaccin te bestrijden, grotendeels omdat het voortdurend evolueert naar verschillende stammen om het immuunsysteem te omzeilen, maar er is dus steeds meer hoop dat er op termijn eindelijk een hiv-vaccin zal komen, zeker gezien deze laatste studie.

Een effectief vaccin om hiv-infectie te voorkomen is al bijna vier decennia ongrijpbaar gebleken, niet in de laatste plaats omdat het virus voortdurend evolueert naar verschillende stammen om het immuunsysteem te omzeilen.

De proef vond echter succes in het "stimuleren van de productie van zeldzame immuuncellen die nodig zijn om het proces van het genereren van antilichamen te starten" die verschillende hiv-stammen kunnen neutraliseren. De proef slaagde erin celproductie te genereren bij 97 procent van de deelnemers, hoewel onderzoekers benadrukten dat dit slechts een eerste stap is.

Meer lezen/info over dit bovenstaande onderzoek: (Engelstalig) ==> Klik hier

Lees ook
Wereld Aids Dag 2020, met positief Belgisch hiv nieuws + 2 video's en links.holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2021

Dit bericht is gepost op 16 February, 2021 en 959 keer gelezen.