Uitspraak 'Born this way' niet voldoende om homofobie te verminderen.De uitspraak 'Born this way' waarmee men doelt op het feit dat seksuele geaardheid is aangeboren, is volgens een Amerikaans onderzoek geen beste manier om homofobie te verminderen.

Uit onderzoek is gebleken dat het argument dat seksuele geaardheid aangeboren is, misschien niet de meest effectieve manier is om een positievere houding ten opzichte van homo, lesbische en biseksuele (holebi) mensen te bevorderen.

Voor de studie gebruikten de onderzoekers hun eerder ontwikkelde schaal voor overtuigingen op het gebied van seksuele geaardheid, die een breed scala aan overtuigingen probeert vast te leggen, zoals het idee dat seksuele minderheden fundamenteel verschillen van heteroseksuelen of dat seksuele geaardheid gebaseerd is op biologie. De meeste respondenten waren van mening dat seksuele geaardheid aangeboren en onveranderlijk is, maar ze geloven meestal ook dat seksuele geaardheid een onderscheidt maakt tussen mensen.

De onderzoekers keken dieper naar respondenten die negatief stonden tegenover homomannen. En daaruit bleek dat zelfs onder degene die geloven dat homo zijn aangeboren is, ze tegelijkertijd ook geloven dat homomannen allemaal hetzelfde zijn en zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de onderzoekers wijst dit op de beperkte capaciteit van het argument van 'zo geboren zijn' om homofobie te verminderen.

Tot slot stellen de onderzoekers dat hun onderzoek zowel holebi activisten als onderwijzers, hulpverleners, onderzoekers en anderen beter kan helpen te begrijpen dat de opvattingen van mensen over seksuele geaardheid, moet worden beschouwd in de context van andere overtuigingen, aangezien het de som van hun overtuigingen is die hun houding ten opzichte van seksuele minderheden bepaalt. Waarbij men ook moet stellen dat men niet enkel homo(holebi)fobie moet proberen bestrijden met de zin 'het is aangeboren' maar dat men ook moet 'vechten' tegen vooroordelen ontstaan vanuit verschillende opvattingen en achtergronden.

Meer onderzoeksresultaten (binnen & buitenland v.d afgelopen jaren, per categorie) ==> Klik hier


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2021

Dit bericht is gepost op 15 February, 2021 en 766 keer gelezen.