Nieuw Nederlandstalig kinderboek met transgender thema (+ kinderboeken link).
Het is nog eens tijd om een kinderboek te bespreken. Dit keer met transgender thema. Met de aanbevolen leeftijd 9 tot 12 jaar. Dit boekje staat meteen ook in de lijst van kinderboekjes met holebi & transgender thema van holebi info, waarin ondertussen 35 titels met vooral boekjes voor de allerjongste en de jongste tot een beetje oudere kinderen, allen met holebi of transgender thema, link onderaan.

Het nieuw besproken boekje kwam al vorig jaar uit, en werd zopas in het nieuws gebracht via het online magazine Zizo. 'Het geheim van meester Daan', maakt het thema trangender voor kinderen in de lagere school op speelse manier bespreekbaar.

Op de website van de Belgische holebi & transgender+ boekhandel 'Kartonnen Dozen', staat het boekje als volgt beschreven: “Liv kijkt de meester stiekem aan. Wat doet hij weer raar vandaag. Daarnet was hij vrolijk en nu kijkt hij weer triest. Hij is een leuke meester! Maar hij zit met iets. Dat voelt ze gewoon. Hij heeft een geheim en zij wil erachter komen wat het is.”

Meester Daan voelt zich niet goed in zijn lichaam. Hij droomt ervan om een zeemeermin te zijn, een sierlijke zeemeermin met lange haren en een groene staart, net als de zeemeermin Ariël uit de Walt Disney film. Ariël staat symbool voor het ideale zelfbeeld van Daan. Maar Daan is geen zeemeermin. Daan heeft een mannenlichaam en mannen horen natuurlijk niet te dromen van een vrouwelijke zeemeermin. Daan voelt zich anders dan anderen. Hij is bang dat de buitenwereld hem raar en vreemd zal vinden en dat ze hem uit zullen lachen. Hij weet zeker dat hij geen man is en hierdoor is hij ongelukkig. En de kinderen uit zijn klas hebben dit door. Zij zijn vastberaden om hem te helpen.

“Dit vlotte en vrolijke boek, maakt op luchtige toon het thema ‘gender’ en ‘transgender zijn’ bespreekbaar. Renske de Kinkelder verzorgde de vrolijke sfeervolle zwart wit illustraties. Het is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar. Dit boek is ontzettend fijn wanneer kinderen met dit onderwerp te maken hebben. Wat zou het fijn zijn wanneer het onderwerp ‘transgender’ niet meer bijzonder zou zijn, maar een gewoon onderwerp wat dus ook in een kinderboek voor kan komen.
Boek info
Het geheim van meester Daan
Auteur: Nadja Van Sever
Kinderboek, aanbevolen leeftijd: 9-12 jaar
ISBN: 9789044838398
Pagina's: 148
Uitgeverij: Clavis
Te koop bij boekhandel Kartonnen Dozen voor 14,95 Euro ==> https://www.kartonnendozenlgbt.be/product/het-geheim-van-meester-daan/

Op zoek naar kinder- jeugdboeken met holebi & transgender thema (35 titels) ==> Klik hier

Bron: kartonnendozen.be - 2021/Feb

Dit bericht is gepost op 14 February, 2021 en 779 keer gelezen.