Vlaams acteur wil uit de kast campagne in Belgie.Afgelopen weekend kon je bij holebi info lezen dat in Duitsland 185 acteurs en actrices in de campagne #ActOut samen uit de holebi & transgender+ kast zijn gekomen. Vlaams acteur Benny Claessens, 39, die in Duitsland woont was één van die 185 en wil graag de campagne ook in ons Belgen landje lanceren.

Met de #ActOut campagne wilde de Duitsers een statement maken en onderschreven ze het feit dat ze eerder in de kast bleven uit angst om minder diverse rollen aangeboden te krijgen. Of dat sommige castingbureaus zouden vragen om hun geaardheid of genderidentiteit geheim te houden. De Duitse acteurs en actrices wilde met de campagne pleiten voor meer zichtbaarheid van holebi & transgender acteurs op het scherm.

Op de lijst van 185 staat ook één Vlaming: Benny Claessens, die de voorbije tien jaar een prominente rol speelde in het Duitse theater. ‘Bij mij is het algemeen geweten dat ik homo ben’, zegt hij. ‘Maar ik vind het toch belangrijk om solidair te zijn met mijn collega-acteurs.’ Claessens is bij ons bekend van zijn rollen in onder andere: sketch à gogo, Witse, Code37, Aspe en Undercover.

Claessens is van mening dat de campagne in ons Belgen landje (ook) nog steeds nodig is, vooral omdat representatie nog steeds nodig is. Dat besefte hij vooral toen hij eerder werd genomineerd als beste acteur voor zijn rol in Albatros. "Ik besefte ineens dat ik er de enige homoseksuele acteur was en zowat het enige homoseksuele personage van het afgelopen jaar heb gespeeld. Dat vind ik heftig, omdat er toch steeds meer films en series worden gedraaid in België."

Wat betreft zelf wel of geen homo rol spelen, zegt hij dat dit niet uitmaakt, en dat het doel eigenlijk moet zijn dat het er op een dag niet toe doet wie wat speelt, maar dat we zover nog lang niet zijn. "Tot dan hoop ik dat we homoseksuele acteurs casten voor rollen waarin ze in al hun bijzonderheden mogen zijn zoals ze zijn, zonder dat ze aan een heteronormatieve blik moeten voldoen.’

Verder ziet Claessens niet graag dé cliché homo (in roze T-shirt met gelakte nagels) op het scherm. "Zoals Rik Verheye in de telenovella Ella. Dat is niet homoseksueel, maar homofoob," aldus de acteur.

Wat betreft de #ActOut campagne ziet Claessens een kans voor verandering. "De situatie in Duitsland is aan het verbeteren. Ik zie op de toneelschool nu meer queer acteurs. Het is geen toeval dat The Matrix 4 (van de transgender cineasten Lana en Lilly Wachowski) in Berlijn is gefilmd. We zijn op de goede weg en #ActOut geeft het een extra duwtje."

Tot slot zou hij de campagne graag naar België brengen. Hij nam daarvoor al contact op met Angelo Tijssens (acteur & scenarist van o.a de film Girl). Maar België heeft veel minder inwoners dan Duitsland, "dus 185 deelnemers vinden wordt misschien minder evident."

Je kan het volledige interview lezen in de krant de Standaard ==> Klik hier


Bron: destandaard.be - Feb 2021

Dit bericht is gepost op 09 February, 2021 en 1339 keer gelezen.