Hoe blijf je als koppel overeind als je partner trans is, met bijdrage v. Sam Bettens.Zopas in de krant 'Het Laatste Nieuws' een artikel over: 'hoe blijf je als koppel overeind als je partner transgender is?'. Met een bijdrage door Sam Bettens en Professor, Psycholoog-seksuoloog Els Elaut, en (om te beginnen) een korte inleiding door holebi info.

Om te beginnen, wat iedereen moet weten over transgenders
- Transgender is géén seksuele geaardheid zoals holebi (homo, lesbisch, biseksueel) of panseksueel, aseksueel of hetero zijn.
- Transgender personen kunnen zowel hetero, holebi, panseksueel, aseksueel enz... zijn.
- Transgender is een paraplu term voor verschillende soorten personen waaronder ook de genderidentiteiten niet-binair en genderfluide, genderqueer, agender enz... vallen.
- Niet elke transgender is transseksueel. Dat wil zeggen dat niet elk transgender persoon overgaat tot gender veranderende opearties, sommigen doen dat wél, andere doen dat niet, en nog anderen doen dat half.

Recent kwam acteur Elliot Page uit de transgender kast, en recent kon je bij holebi info lezen dat hij en zijn vrouw gaan scheiden. Of het huwelijk eindigde door Pages transitie, is niet zeker, maar het zet aan het denken, zo begint het artikel uit de krant 'Het Laatste Nieuws'.

Kan een relatie overeind blijven als een partner van gender verandert? Voor zanger Sam Bettens luidt het antwoord ‘ja’, al zwommen hij en zijn vrouw Stef ook woelige waters door. “Ik zat met de angst dat ze me niet meer aantrekkelijk ging vinden. Maar uiteindelijk is mijn transitie net iets spannends voor ons geworden.” Psycholoog-seksuoloog Els Elaut begeleidt transpersonen en hun partners. “Sommige koppels gaan op zoek naar creatieve oplossingen.”

Een transitie (veranderen naar de eigenlijke gender waarmee men niet geboren is) kan een ingrijpende verandering zijn wanneer er een relatie of huwelijk is. “We zien dat partners meestal met heel wat vragen zitten. Want die transitie komt met veel veranderingen en dat transformeert de relatie tot één groot zoekproces. Dat is niet even evident voor alle koppels”, zegt professor en psychologe-seksuologe Els Elaut van het Centrum voor Seksuologie en Gender van UZ Gent. Zij begeleidt koppels die zo’n transitie doormaken.

Sam Bettens: “Ik heb nooit het licht uit moeten doen in de slaapkamer”
Zanger Sam Bettens (van K’s Choice en Rex Rebel) kan erover meespreken. Hij kwam in mei 2019 uit als transman. Toen was hij 17 jaar getrouwd met zijn vrouw Stef. Dat hij haar vanaf dag één zou betrekken bij zijn transitie, was voor hem vanzelfsprekend. “De dag waarop ik voor mezelf de knoop had doorgehakt, heb ik ook alles aan Stef verteld. Ik wilde zoiets groots niet alleen doen. Plus, het overheerst ook al je gedachtes, dus het zou vreemd geweest zijn om dat voor mezelf te houden. Al heb ik mijn obsessie ook wat voor haar afgeschermd. Als ik élke gedachte die ik had, met haar had gedeeld, was ze me snel beu geworden.” (lacht)

Stef had wel tijd nodig voor ze in Sams verhaal kon meestappen, vertelt de zanger. “In het begin had ze zoiets van: ‘Is dit niet zijn zoveelste impulsieve idee?’ Ze nam me wel serieus, maar dacht niet meteen dat er echt iets zou van komen. Ze had ook net borstkanker gehad en keek er tegenop om opnieuw een zware periode te moeten doorstaan. Dat was moeilijk: ik kon aan niks anders denken, zij wilde net wel op andere dingen focussen. Maar we zijn blijven communiceren gelukkig waren we daar altijd best goed in tot ook Stef de klik kon maken en besefte: niks neemt nog weg dat hij transgender is.”

“Zodra Stef aan boord was, heeft ze voor zichzelf ook snel beslist dat het haar niet uitmaakte welk gender ik was. Ze heeft wel even gerouwd omdat ze haar vrouw verloor, ze identificeerde zich tenslotte altijd al als lesbisch. Maar ze begreep ook dat ik mezelf bleef en mijn gender dus weinig verschil zou maken. Plus, ze vond mijn mannelijke kantjes altijd al aantrekkelijk. Dat ik nu een transman ben, neemt ook niet weg dat ik zesenveertig jaar als vrouw geleefd heb. In die zin blijf ik interessant voor haar.” Stef heeft vanaf dag één met haar beste vrienden over mijn transitie gepraat. Dat heeft haar hard geholpen, want dat is hoe zij dingen verwerkt

Sam was in elk geval erg bereid om Stef alle tijd te geven die ze nodig had. Desnoods had hij langer gewacht met de transitie. “Dat was voor mij het enige breekpunt geweest. Niet dat mijn carrière zou opdrogen of mijn ouders kwaad zouden zijn, wel dat mijn vrouw niet mee wilde. Daarom is het een ‘blessing in disguise’ dat die transitie een traag proces is. Dat gaf Stef tijd om eraan te wennen. Natuurlijk zat ik wel met de angst dat ze me niet meer aantrekkelijk zou vinden eens ik er anders uit zou zien. Maar ook daar zijn we open over geweest. Uiteindelijk is dat zelfs iets leuks en spannends voor ons geworden. Ik heb nooit het licht uit moeten doen in de slaapkamer.”

Sam en Stef hebben zich tijdens het proces ook nooit afgezonderd van hun omgeving. En dat hielp enorm, gelooft Sam. “We vonden het in het begin allebei soms moeilijk om mijn beslissing niet door ‘de filter’ van de maatschappij of onze omgeving te bekijken. Maar Stef heeft toch vanaf dag één met haar beste vrienden over mijn transitie gepraat. Dat heeft haar hard geholpen, want dat is hoe zij dingen verwerkt. Ik heb het ook snel aan mijn ouders en broer verteld. Je hebt in zo’n proces gewoon hulp en steun nodig, daar kan je niet omheen.”

Dat niet elk koppel goed met zo'n ingrijpende verandering omgaat, begrijpt Sam volledig. “Ik heb geluk gehad dat ik met iemand samen ben die me veel vrijheid geeft en begrip toont. Ik snap dat het voor anderen misschien too much kan zijn om hun partner te zien veranderen, hun geaardheid te voelen wankelen. En dat de gevoelens dan niet sterk genoeg zijn om de relatie in stand te houden. Voor ons voelde dit op momenten ook als het meest zotte, levensveranderende ding ooit. Maar op andere momenten leek het heel klein, logisch en geen big deal voor onze relatie. Sommige koppels hebben het wellicht moeilijk om die andere kant te zien. Stef en ik zijn nog altijd hetzelfde koppel. We begonnen gewoon aan een nieuw hoofdstuk. We hebben zelfs een betere relatie nu, omdat we samen zoiets groots hebben meegemaakt.”

Professor Els Elaut:“Door een transitie leren partners heel wat nieuws over elkaar, niet alleen op vlak van seksualiteit”
Professor Els Elaut begeleidt transpersonen en hun partners. Een coming-out komt altijd met grote veranderingen voor het koppel, weet ze. “In se heeft de transpersoon zelden het gevoel dat zijn identiteit erg gaat veranderen: het kan wel dat hij op een nieuwe manier in het leven zal staan, maar verder zal de buitenkant gewoon beter bij de binnenkant passen, denkt die. Sommige partners zien dat ook zo, anderen hebben het wel moeilijk met de lichamelijke veranderingen. En ook wat de relatie betreft, moeten de partners veel herbekijken. Hun intimiteit en seksualiteit, hoe ze met elkaar omgaan, hoe hun omgeving hen percipieert.”

“Dat kan zeker schrikken zijn”, zegt Elaut. “Al is elk koppel en elke partner daar natuurlijk anders in. Er zijn partners die helemaal van hun melk zijn en zich afvragen of de relatie verder kan. Vaak stellen ze ook de eigen seksuele oriëntatie in vraag. Niet in het minst omdat de omgeving dat doet. ‘Ben je dan heteroseksueel? Homoseksueel?’ Dat kan maken dat zelfs een partner die er aanvankelijk niet zwaar aan tilde, het gevoel krijgt zich te moeten verantwoorden en hun identiteit te moeten onderzoeken.” Sommige koppels betrekken een derde persoon in de slaapkamer. Soms werkt dat, soms ontdekt het koppel daardoor dat ze dat voor hun tweeën willen houden

Om niet te struikelen over seksuele geaardheid, moet het koppel het traditionele hokjesdenken proberen los te laten, zegt Elaut. “Maar dan nog gebeurt het soms dat de partner zijn geaardheid niet kan bijsturen en dat dat een breekpunt is. Dat is menselijk. Al zie ik ook koppels die niet willen weggooien wat ze samen soms jarenlang opgebouwd hebben en daarom op zoek gaan naar creatieve oplossingen. Een derde persoon betrekken in de slaapkamer, bijvoorbeeld. Voor sommige koppels werkt dat heel goed, andere ontdekken daardoor dan weer dat ze toch veel voor hun tweetjes willen houden. Bij koppels die erin slagen om samen te blijven, kan de transitie voor een nieuwe wind in hun relatie zorgen. Ze leren heel wat nieuws over elkaar, niet alleen op vlak van seksualiteit, en praten over zaken waar ze anders nooit over praten. Dat kan een koppel enorm doen groeien.”

Het geheim zit ’m uiteindelijk in de transitie dag per dag nemen. En in blijven praten, zegt Elaut. “Beide partners moeten trachten zoveel mogelijk uit te wisselen waar ze mee zitten. En ze moeten rekening houden met hoe de ander met veranderingen omgaat en wat die daarvoor nodig heeft. Compromissen sluiten is belangrijk. De partner moet bedenkingen over de transitie kunnen uiten en zich net zo gehoord voelen. Daarom beslist de transpersoon soms om de hormoontherapie wat uit te stellen. Maar ik zie veel koppels die dat alles heel goed doen. Lukt het toch niet, dan kan praten ervoor zorgen dat het koppel op een goede manier uit elkaar kan gaan. De relatie mooi kunnen afronden en wie weet, vrienden blijven, is ook heel waardevol.”

Eerder dit jaar kon je bij holebi info ook nog lezen dat Miljonairmodel, acteur en socialite Nats Getty uit de transgender kast is gekomen. Hij is gehuwd met Gigi Gorgeous, een bekende transgender vrouw, voor Getty een enorm pluspunt.

Links voor Belgische transgenders ==> Klik hier

Lees ook
Elliot Page en vrouw gaan scheiden
Israel beschouwt transgender zijn niet langer als psychische stoornis
Nats Getty (onverwacht) uit de transgender kast
Transgenderzorg Belgie trekt (opnieuw) aan alarmbel
Eerste transgender staatssenator in de VS ingezworen
President Biden schaft verbod transgenders in het leger af

Bron: hln.be & holebi info - 2021 februari.

Dit bericht is gepost op 06 February, 2021 en 810 keer gelezen.