Winnaars Vlaamse holebi & transgender awards.Vorig weekend werden naar jaarlijkse traditie de 'holebi & transgender' prijzen uitgereikt. Çavaria, dé Vlaamse holebi en transgender federatie en koepel van organisaties reikte zaterdag haar jaarlijkse awards uit. Dit keer niet tijdens een live spektakel maar wel, vanwege Covid-19, via een lifestream.

Awards
De awards die werden uitgereikt zijn: de Çavaria Campaign Award, de Çavaria Media Award en de Cavaria Lifetime Achievement Award. Wat de awards betekenen en aan wie ze worden uitgereikt: De Çavaria Campaign Award wordt uitgereikt aan opmerkelijke holebi en transgender+ gerelateerde campagnes. Het kan om de meest uiteenlopende acties gaan van verenigingen, bedrijven, scholen, middenveldorganisaties die bijdroegen aan een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of seksekenmerken. De Çavaria Media Award wordt uitgereikt aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn holebi en transgender+ personen.

Çavaria Campaign Award
Deze award werd gewonnen door de actie ‘Protest to support the Polish LGBT+ community’, omdat het een duidelijke solidaire boodschap bracht vanuit holebi en transgender activisten uit de hele EU. “De activisten lieten hun stem luid horen wanneer er mensenrechten werden geschonden binnen een EU-lidstaat en roepen de Europese instellingen op om actie ondernemen.” Op 19 augustus organiseerden ze dan een Covid-proof protestactie in Brussel tegen het schenden van de mensenrechten wat betreft holebi en transgender rechten. Dat is voor çavaria belangrijk, aangezien de koepel zich ook inzet voor die duurzame internationale solidariteit.

Çavaria Media Award
Deze award werd gewonnen door de Vlaamse holebi & transgender+ fysieke en online boekhandel Kartonnen Dozen, omdat het een unieke winkel is in hun branche die enorm veel betekent voor de holebi en transgender community en bijdraagt aan de zichtbaarheid van de gemeeschap", zegt woordvoerder Elisa Schanzer. “Het is de laatst overgebleven Nederlandstalige holebi en transgender+ boekhandel in de wereld.” De boekenwinkel zet zich ook in voor holebi en transgender+ auteurs en organiseert ook regelmatig evenementen, lezingen en andere activiteiten. Ze richt zich niet enkel op de holebi en transgender+ community zelf, maar toont ook aan de samenleving wat holebi's en transgender+ personen allemaal neerzetten op vlak van cultuur. “Bovendien is de winkel een knusse en gezellige plek waar werkelijk iedereen welkom is en zich ook welkom voelt", besluit Schanzer. Website Kartonnen Dozen ==> Klik hier

Cavaria Lifetime Achievement Award
Deze award werd gewonnen door Paul Rademakers, omdat hij zijn hele leven heeft ingezet om hulp te bieden aan holebi's. Gewoonlijk reikt çavaria de award uit tijdens Sparkle, maar dit jaar werd het vervroegd om het (bijna) te laten samenvallen met Pauls honderdste verjaardag, die hij op 31 augustus vierde. “Paul heeft als één van de pioniers een cruciale rol gespeeld in de Vlaamse holebi en transgender+ beweging, hij zette zich heel zijn leven lang in voor het welzijn en de maatschappelijke acceptatie van holebi’s”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “We willen hem dan ook op deze manier bedanken voor zijn jarenlange toewijding en activisme.” Paul Rademakers lag aan de basis van de huidige holebi en transgender+ beweging in Vlaanderen. Hij speelde in de jaren ’60 en ’70 een cruciale rol bij de opkomst van de Vlaamse holebi en transgender gemeenschappen, en was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht.

Sparkle
De Awards werden uitgereikt op Sparkle, het jaarlijks feest van çavaria: Gewoonlijk ging dat door in kunstencentrum Vooruit in Gent, maar dit jaar werd het door de coronaviruscrisis vervangen door een online alternatief. Een deel van de avond werd in De Studio in Antwerpen gefilmd. Kunstenaar en schrijver Fleur Pierets was de host van de avond.

Extra info
- LGBT+ is de afkorting voor de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.
- Holebi is de afkorting voor de seksuele geaardheden: Homo, Lesbisch, Biseksueel.
- Transgender is een genderidentiteit, men kan zowel hetero als holebi zijn.
- De plus staat voor: andere seksuele geaardheden zoals panseksueel en aseksueel, maar ook voor andere genderidentiteiten zoals niet-binair en genderfluide personen. En ook nog voor intersekse personen, mensen die zijn geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke lichamelijke kenmerken, én tot slot ook nog voor hetero sympatisanten.

Bron: zizomag.be en holebi info - Februari 2021

Dit bericht is gepost op 03 February, 2021 en 830 keer gelezen.