Gent: 28 jaar celstraf voor 21-jarige die 36-jarige man vermoorde.Het Gentse hof van Assisen heeft de 21-jarige Iraniër Said Subhan Khawri veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar omdat hij de 36-jarige Afghaan Roohullah Safi doodstak omdat die seks met hem wilde.

De volksjury oordeelde zwaarder dan de 24 jaar cel die het Openbaar Ministerie vorderde, omdat de dader op geen enkel moment berouw toonde. De feiten speelden zich af in 2019 in de Gentse Baudelostraat. Daar werd in een flat het levenloze lichaam van de 36-jarige Roohullah Safi gevonden. De Afghaanse man werd met verscheidene messteken om het leven gebracht. Enkele dagen later werd Said Subhan Khawri opgepakt in Doornik. De toen 19-jarige Iraniër ontkende eerst dat hij in Gent was geweest en dat hij het slachtoffer kende, maar gaf uiteindelijk toe dat hij de man neerstak met een mes.

In eerste instantie beweerde dader Khawri dat slachtoffer Safi hem wilde verkrachten en dat hij het mes dat hij bij zich had gebruikte om zich te verdedigen. Maar later verklaarde hij voor het hof van assisen dat hij handelde omdat hij te weinig geld aangeboden kreeg om seksuele handelingen uit te voeren met het slachtoffer. "Hij wou seks met me. Hij wou me tien euro geven, maar dat vond ik niet genoeg. Ik had inderdaad voordien al seks met hem gehad, maar toen kreeg ik vijftig euro.”

Dat Khawri zichzelf eerder prostitueerde kwam vrijdag voor het eerst aan bod. "Ik heb dat altijd verzwegen omdat ik bang was. Nu ben ik niet langer bang. Alles wat ik zeg is de waarheid.” Hij verklaarde dat hij zich niet enkel in Gent prostitueerde, maar dat ook in Brussel en Luik had gedaan. Op de bewuste dag had het slachtoffer hem opnieuw een bericht gestuurd om seks te hebben. Alleen draaide dat anders uit.

Na uren beraadslaging werd in eerste instantie beslist over de schuldvraag. Omstreeks 18.30 uur verkondigde assisenvoorzitter Mieke Butstraen dat de volksjury Khawri schuldig bevindt aan doodslag. Zijn daden wijzen er op dat hij wel degelijk de intentie had om te doden. “De ribbenkast was doorboord, daar is heel wat kracht voor nodig. Ook het aantal messteken, zeven om precies te zijn, zijn tekenend voor zijn intentie.”

Hierop kwam de procureur-generaal aan het woord, die een vordering deed over de strafmaat. “Ondanks de verzachtende omstandigheid dat Khawri als minderjarige in ons land kwam en zich niet in een gemakkelijke situatie bevond, moet hij nog steeds verantwoordelijkheid afleggen voor zijn daden. Gedurende het gehele proces toont hij geen berouw. Daarom vorder ik een gevangenisstraf van 24 jaar.”

Na enkele uren beraadslagen viel de uiteindelijke beslissing. Het hof van assisen, in samenspraak met de volksjury, veroordeelde Khawri tot een celstraf van 28 jaar. Daarnaast werd hij ook levenslang ontzet uit zijn rechten.

Bron: pzc.nl/gent - Januari 2021.

Dit bericht is gepost op 30 January, 2021 en 777 keer gelezen.