Vlaamse gemeente gelooft dat Poolse stad geen holebi’s & transgenders vervolgt.Vorig jaar en ook in 2019 kon je bij holebi info lezen dat verschillende Vlaamse gemeenten en steden hun zusterband met een Poolse stad of gemeente opzegden of in vraag stelden nadat bekend werd, dat die net zoals een honderdtal Poolse steden en gemeenten zichzelf uitriepen als zogenaamde holebi (seksuele geaardheid) & transgender (genderidentiteit/kan zowel hetero als holebi zijn) vrije zone. Op deze plaatsen zijn holebi's en transgenders niet welkom.

Deze week raakte bekend dat de gemeente Puurs-Sint-Amands (provincie Antwerpen) zich terug wil verzoenen met haar Poolse zusterstad Debiça, die zichzelf eerder uitriep als een holebi en transgender vrije zone. In het Vlaamse holebi online magazine Zizo schreef Yves Aerts, algemeen coördinator van de Vlaamse holebi en transgender+ federatie en koepel van organisaties çavaria, een open brief als reactie.

Inleiding: Volgens de gemeente Puurs Sint-Amands is er geen sprake van discriminatie bij zusterstad Debiça (Polen), ook al ondertekende die stad het charter van het oerconservatieve en holebi- en transfobe Ordo Iuris. Want, zo stelt burgemeester (en Vlaams parlementslid) Koen Van den Heuvel (CD&V): "Burgemeester Mariusz Szewczyk ontkende dat het charter discriminerend zou zijn. Het bekrachtigt alleen maar wat al in de Poolse grondwet staat, namelijk dat een ‘huwelijk plaatsvindt tussen een man en een vrouw’. Bovendien beschermt de Poolse grondwet de individuele vrijheden en rechten van de burger. Van een schending van de mensenrechten kan dus geen sprake zijn."

Open brief van Yves Aerts

Beste burgemeester van Puurs St-Amands,
Beste Koen Van den Heuvel,

Zichzelf tot "lgbt-vrije zone" uitroepen beschermt dus de rechten van holebi's, transgender en intersekse personen? U staat er dus garant voor dat géén enkele holebi of transgender persoon in uw zusterstad extra problemen ondervindt? Dat discriminatie en holebi- en transfobie voortaan actief bestreden worden? Dat niemand hierdoor tot wanhoop gedreven werd?

U nam dus ongetwijfeld ook contact op met holebi en transgender+ activisten in uw zusterstad (of in Polen), als minimale fact-checking, en zij bevestigden volmondig wat u wijsgemaakt werd door uw collega in Debiça? In Polen worden grenzen overschreden. Elke dag. Vrouwenrechten en holebi en transgender rechten worden steeds meer ingeperkt. Mensenrechten zijn nochtans universeel. We vragen immers geen bijzondere rechten voor deze of gene; enkel de universele toepassing van grondrechten. Zoals in Puurs St-Amands. Zoals in Vlaanderen. Zoals in België.

Halfslachtige standpunten volstaan niet meer. Wat u doet is minstens een vorm van schuldig verzuim, en wie weet, zelfs van medeplichtigheid. Ik ben kwaad, ja. En vooral ontgoocheld. Onze Poolse (en Hongaarse, en Russische, en Tsjetsjeense,..) vrienden hebben nood aan daden. Aan echte solidariteit. Mooie woorden of discussies volstaan niet meer. Het is 5 na 12. En dat weet u zelf ook, nietwaar? "

Welterusten, meneer de burgemeester.
Yves Aerts - algemeen coördinator van çavaria

Het is duidelijk dat sommige politici zich een rad voor de ogen laten draaien. Eerder kon je bij holebi info lezen dat de Russische president Poetin meermaals in het openbaar verklaarde dat er in zijn land geen anti holebi en anti transgender wetten zijn. Zelfde scenario kwam er vanuit Tsjetsjenië, waar president Ramzan Kadyrov, zei dat er in zijn land geen vervolgingen van holebi's zijn en dat er geen homo's worden opgesloten. Tal van wereldleiders geloven beide presidenten, en ondertussen leven vele holebi's en transgenders in beide landen (en elders) in angst, en hebben ze te maken met vervolgingen en erger.

De Vlaamse gemeenten en steden die hun verbroedering met een Poolse anti holebi & transgender gemeente of stad, of stop zetten of in vraag stelden zijn: Boechout (Antwerpen) - Brugge (W-Vlaanderen) - Duffel (Antwerpen) Evergem (O-Vlaanderen) Gent (O-Vlaanderen) Halle (Vl-Brabant) - Leuven (Vl-Brabant) en Ruislede (W-Vlaanderen).

Bron: zizomag.be én holebi info - Januari 2021

Dit bericht is gepost op 29 January, 2021 en 821 keer gelezen.