Opheffing Limburgse moskee wegens holebi- & transfobie.Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) start een procedure om de erkenning van de Yesil Camii moskee in Houthalen-Helchteren (Limburg) op te heffen. Reden het aanzetten tot holebi- en transfobie door een Turkse imam.

Somers neemt de beslissing na advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Verder blijkt dat Staatssecrataris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) beslist heeft om de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen.

De moskee Yesil Camii in Houthalen-Helchteren dreigt haar erkenning te verliezen omwille van het verspreiden van haatdragende en discriminerende boodschappen ten aanzien van de holebi en transgender gemeenschap, luidt het in een persbericht van het kabinet van minister Somers.

Homofobe imam
De imam deelde op zijn Facebook een bericht dat op een discriminerende wijze uitlegt waarom homoseksualiteit in de islam verboden is en dat homoseksualiteit ziekte en verval meebrengt, klinkt het. Hij deelde ook een bericht van Ali Erbas, (directeur van Diyanet in Turkije) die eerder de holebi en transgender gemeenschap aanviel in een controversiële toespraak tijdens het vrijdaggebed.

De imam van de moskee in Houthalen-Helchteren zou bovendien iemand bedankt hebben die reageerde op het bericht dat “homoseksualiteit een virus is van het kapitalisme en de democratie”. Daarnaast deelde de officiële Facebookpagina van de moskee, volgens het kabinet van minister Somers, een lang bericht van de Turkse Diyanet waarin er werd uitgelegd dat homoseksualiteit in de islam verboden is omdat het de toekomst en de familie ondermijnt en zo dus één van de grootste bedreigingen is voor de maatschappij.

Grondwet
Somers zegt: “We hebben een reglementair kader dat bepaalt wat lokale geloofsgemeenschappen moeten doen om een erkenning te krijgen en te behouden. Wie ingaat tegen grondrechten vervat in de Grondwet en het EVRM kan deze erkenning verliezen. Dat is in het belang van alle moslims en bij uitbreiding alle gelovigen in Vlaanderen die de beleving van hun religie wil verzoenen met onze democratische rechtsstaat.”

Hoe het nu verder gaat:
Staatssecrataris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft ondertussen beslist om de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen. “Wie haat komt zaaien in onze maatschappij heeft hier geen plaats.” De verblijfsvergunning van de man wordt daarom niet verlengd, klinkt het. Tegelijkertijd krijgt de imam ook het bevel om het grondgebied te verlaten.

“Het stigmatiseren van de holebigemeenschap en dit soort boodschappen verder verspreiden kunnen wij niet tolereren”, zegt Mahdi. Ik til zwaar aan homofobe uitspraken die gebeuren binnen een geloofsgemeenschap. Als imam heb je een voorbeeldfunctie en al zeker als je ooit het recht hebt gekregen om in België te komen werken. Wie zich niet aan onze waarden wil houden, moet daar de gevolgen van dragen.”

Bron: demorgen.be & holebi info - Januari 2021.

Dit bericht is gepost op 28 January, 2021 en 828 keer gelezen.