Er hangt een boete van 10 miljoen boven het hoofd van Grindr.Mogelijk krijgt de datingapp Grindr een geldboete van 10 miljoen euro voor schending van de privacyregels. De Noorse privacytoezichthouder wil Grindr een boete opleggen van 10 miljoen euro voor het niet volgen van de Europese privacyregels. Grindr zou gegevens van gebruikers met derden hebben gedeeld zonder daarvoor toestemming te vragen.

Grindr is een datingapp die vooral door homo- en biseksuele mannen wordt gebruikt. Dat maakt dat de door de app verwerkte gegevens extra gevoelig zijn: alleen het feit dat iemand op Grindr zit, zegt al iets over zijn seksuele geaardheid. Verder worden ook locatiegegevens verzameld.

De Noorse consumentenbond diende vorig jaar een klacht in omdat Grindr die gegevens met derde partijen zou delen voor advertentiedoeleinden. Men is van mening dat Grindr toestemming moet hebben van zijn gebruikers om die gegevens te delen. Gebruikers zouden niet genoeg controle hebben om dit te voorkomen.

Om de app te gebruiken, moet men akkoord gaan met de privacyvoorwaarden. Daarbij vraagt men niet specifiek om toestemming voor het delen van gegevens. De aanpak waarbij een consument voor alles toestemming moet geven en anders de dienst niet kan gebruiken, gaat volgens de toezichthouder tegen de Europese privacywet in.

De boete is nog niet definitief. Grindr heeft tot 15 februari om een reactie te geven. Als de boete op 10 miljoen euro blijft staan, zou het de hoogste Noorse privacyboete tot dusver zijn. Grindr heeft de manier waarop om toestemming wordt gevraagd inmiddels aangepast. De Noorse toezichthouder heeft nog niet beoordeeld of die nieuwe manier wel aan de privacyregels voldoet.

Dating app Tinder, hoofdzakelijk gebruikt door heteroseksuelen heeft zijn app sinds 2019 opengesteld voor holebi's en transgenders. In dat zelfde jaar kon je bij holebi info lezen dat Tinder ter bescherming van holebi's en transgenders een extra functie uitbouwde (link hier onder).

Lees ook
Tinder gaat holebi en trans+ gebruikers beschermen (2019)
Grindr vertelt waar tops en bottoms wonen (2020)

Bron: hln.be & holebi info - Januari 2021

Dit bericht is gepost op 26 January, 2021 en 1051 keer gelezen.