Paul de Leeuw onder vuur in Nederland.Het is lang geleden dat we bij ons in Vlaanderen nog iets hoorde over Nederlands presentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger Paul de Leeuw, 58. Bij onze noorderburen ligt hij momenteel na een televisie optreden ondervuur.

Sinds kort is de Leeuw, sinds kort is hij het nieuwe gezicht van de talkshow ‘Op1'. Een opmerking over Aziaten viel in de meest recentste uitzending niet in goede aarde, al zijn er ook die al die opschudding niet begrijpen. Volgens velen deed de Leeuw een racistische uitspraak.

Aan de gesprekstafel in de talkshow legde viroloog Ab Osterhaus uit hoe hij onder de indruk is van het strenge coronabeleid van China. “Kijk, de strategie die daar is gebruikt, heeft gewerkt. Heel streng en keihard. Dit is een voorbeeld van hoe je dit aanpakt. Ik vind het geweldig. Ze krijgen een aantal gevallen binnen, ondernemen meteen actie en zorgen ervoor dat het onder controle komt. Testen, testen, testen dus en dat hebben we in Europa niet gedaan.”

Paul de Leeuw haakte daarop in. “Ja, maar het gaat hier ook over de mentaliteit van de Aziatische mensen. Die doen meteen wat de baas zegt.” Na die opmerking leek Osterhaus van zijn stuk gebracht. “Oh ja? Ik weet het niet. Ik weet niet of het de mentaliteit van de Aziatische mens is. De overheid daar aanvaardt gewoon geen nee als antwoord.”

Meteen lieten tal van mensen op sociale media hun ongenoegen weten en beschuldigen ze de Leeuw van racisme. Ook enkele bekende mensen gaven hun mening, zoals Azië-kenner en historicus Remco Breuker: “Mijn god, het is wel weer raak met het spuien van racistische bagger hè? Ik ga nog bijna denken dat we door dit soort immense zelfgenoegzame botte domheid deze corona-ellede over onszelf hebben afgeroepen. En bedankt.”

Trouw-journalist Gijs Moes beschuldigt De Leeuw van discriminatie. “Kan deze racistische onzin eindelijk een keer ophouden?”, twittert hij. Daaraan toevoegend dat hij De Leeuw niet wil veroordelen als een ‘uitzonderlijk fout persoon’. “Het echte probleem is dat hij, vrees ik, goed aanvoelt hoe veel Nederlanders denken en meent dat zo’n ‘grapje’ op tv best kan.”

Toch zijn er ook mensen die het anders zien. Sommige kijkers zijn van mening dat de Leeuw het niet zo bedoelde. “Hij heeft het niet goed verwoord en het kwam er een beetje lullig uit, maar hij heeft verder gewoon een punt. Veel Aziatische culturen worden ook binnen wetenschappelijk onderzoek getypeerd als culturen waarin hiërarchie belangrijk is, wat betekent dat de politieke leiders daar meer autoriteit over hun bevolking hebben”, aldus ene Sophie op Twitter. Een ander persoon schreef, dat de Leeuw slechts een “culturele analyse probeerde te maken”. “Maar hij was nogal onbeholpen in zijn woordgebruik, waardoor hij het had over Aziatische mensen, in plaats van de Aziatische cultuur.” Paul de Leeuw is gevraagd om een reactie, maar koos ervoor niet te reageren.

Bron: hln.be - Januari 2021

Dit bericht is gepost op 24 January, 2021 en 902 keer gelezen.