Roemenie schuldig bevonden door EU Hof Rechten v.d Mens.Begin deze week is Roemenië schuldig bevonden aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat het weigert transmannen te erkennen zonder operatie. In ons eigen Belgen landje, net als in tal van andere landen hoeven transgender personen géén geslachtsveranderende operaties te ondergaan om hun gender officieel te laten aanpassen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Roemenië veroordeeld omdat het weigert de genderidentiteit van twee transgender mannen te erkennen, tenzij ze geopereerd zijn. Het Hof heeft Roemenië schuldig bevonden aan het schenden van artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, dat het 'recht op respect voor privé- en gezinsleven ”.

De uitspraak kwam er nadat twee transgender mannen, die in een gerechtelijk documenten X en Y worden genoemd om hun privacy te beschermen, naar de rechtbank trokken omdat hun aanvraag tot het aangaan van een legale verandering van hun gender werd afgewezen op basis van het feit dat ze geen aanvullende 'bodemoperatie' (chirurgisch ingrijpen waarbij men van de vagina een penis maakt) hebben ondergaan.

Beide heren willen deze operatie niet ondergaan, ook omdat er in Roemenië amper artsen te vinden zijn die deze operatie willen uitvoeren wegens zeer moeilijk én artsen de operatie daarom weigeren zonder gerechtelijk bevel. Roemenië oordeelde dat de mannen de operatie toch moeten ondergaan, indien niet verliezen ze hun recht op erkenning van genderidentiteit.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is daar niet mee akkoord gegaan en oordeelde dat 'recht op genderidentiteit behoort tot het recht op respect voor privé leven, en dat de situatie van de mannen hen kwetsbaar, angstig en in een vernederende situatie brengt die niet strookt met het evenwicht tussen algemeen belang en het persoonlijk belang van de personen in kwestie.'

De Roemeense staat werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 7.500 euro aan elk van de eisers voor "emotionele nood", evenals 1.153 euro ter compensatie van een van de mannen voor twee operaties die hij had. Zowel de uitspraak als de geldboete is positief nieuws voor transgenders wereldwijd wanneer ze in een land wonen waar hun overheid hun gender niet legaal wil aanpassen zonder geslacht veranderende operaties.

Transgender = genderidentiteit - Een transgender persoon kan zowel hetero of holebi zijn.

Lees ook
Joe Biden stelt transgender persoon aan in eigen kabinet
Israel beschouwt transgender zijn niet langer als psychische stoornis
WHO zegt transgender zijn is geen mentale ziekte
Eerste transgender staatssenator in de VS ingezworen
Transgenderzorg Belgie trekt (opnieuw) aan alarmbel

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Januari 2021

Dit bericht is gepost op 22 January, 2021 en 879 keer gelezen.