De vrouwen sekte van Saskia de Coster.
Auteur Saskia de Coster, 45, raakte er een tijd geleden van overtuigd dat het matriarchaat de wereld kan redden. Verontwaardigd over de aanhoudende ongelijkheid tussen de seksen (vrouw & man) bekroonde ze zichzelf met een opiniestuk in de krant De Morgen tot leider van haar eigen vrouwensekte.

Haar tekst sloot af met de gevleugelde woorden: "Dus offer ik mij graag op, met een schare volgelingen. Ik wil een sekte stichten en de eerste vrouwelijke messias worden. In onze sekte zijn we tegen geld en voor polygamie. Mannen zetten we in voor het grote doel, het genot van de voortplanting. De vrouwelijke solidariteit zal enorm zijn. Een vloedgolf van solidaire sisters zal ook de laatste berg verzwelgen."

In De sekte van Saskia wisselen Saskia de Coster en andere vrouwelijke stemmen van gedachten over meer gelijkheid tussen de seksen. Uit frustratie over de aanhoudende ongelijkheid tussen de seksen riep schrijfster Saskia de Coster onlangs in een column in de krant De Morgen een sekte uit, met zichzelf als eerste vrouwelijke messias. In haar sekte horen alleen maar vrouwen thuis, mannen zijn er voor het ­genot van de voortplanting. ‘Een vloedgolf van solidaire sisters zal ook de laatste berg verzwelgen’, luidde het. Behoud de Begeerte bood de nieuwbakken sekte prompt een digitaal kanaal aan, waar Saskia en haar solidaire sisters van gedachten konden wisselen over de mogelijkheden en ­grenzen van zo’n onderneming.

Ik zie De sekte van Saskia vooral als een gedachte-experiment’, zegt De Coster. ‘De aanleiding is onder meer een essay dat ik in De Standaard schreef over de controverse rond Moi, les hommes, je les déteste, een feministisch pamflet van Pauline Harmange dat door de Franse adviseur voor gelijke kansen Ralph Zurmély uit de handel werd genomen omdat de titel zou aanzetten tot haat. Waardoor er natuurlijk plots enorme vraag naar was. Waarom zou je dat pamflet uit de handel nemen en de misogyne romans van Houellebecq niet? Harmange zegt: historisch gezien hebben mannen heel veel gedomineerd, het is niet zo vreemd dat vrouwen even helemaal los van die bevoorrechte categorie willen leven. Dat is interessant om over na te denken. Ik heb een aantal vrouwen uitgenodigd om daar een open debat over te voeren.’

Digitale voorstelling met onder meer Stella Bergsma, Lois Brochez, Martha Claeys, Saskia De Coster, Delphine Lecompte, Anja Meulenbelt, Hélène Christelle Munganyende, Anne-Laure Vandeputte en Annelies Verbeke.

De digitale voorstelling kunt u hier bekijken vanaf 21 januari 2021, 16 uur.

Wie is Saskia de Coster
Ze is een Vlaams auteur van acht romans. Ze won driemaal de Cutting Edge Award en eenmaal de Opzij Literatuurprijs. Daarnaast werkt De Coster actief samen met beeldende kunstenaars (Rinus Vandevelde, Nicolas Provost, Arne Quinze). Ze maakt sound performances, werkt met theatermakers en verkent de grenzen van de literatuur. De Coster schrijft ook pittige columns en wordt geroemd voor haar optredens, debatten en lezingen in binnen - en buitenland. Volgens Tom Lanoye is ze ‘al jaren de meest originele pen van Vlaanderen’. Haar werk is in tien talen vertaald. Saskia en haar vriendin Inge Joris, 43, (communicatieverantwoordelijke bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en ex politica voor Groen) hebben samen een zoontje geboren in 2014.Bron: holebi info, demorgen.be, wikipedia - Januari 2021.

Dit bericht is gepost op 20 January, 2021 en 985 keer gelezen.