Daling aantal holebi & trans personages op Tv.Het aantal holebi en transgender+ personages op de Amerikaanse televisie is in 2020 licht gedaald, ondanks het feit dat LGBT + shows “het gesprek domineerden in 2020”. De bevindingen zijn gepubliceerd in het nieuwste rapport van GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) genaamd: 'Where We Are on Tv-rapport'.

Van de reguliere personages uit de 773-serie's die dit seizoen op primetime-televisie met uitzending verschenen, zijn 70 (9,1 procent) van de personages holebi of transgender. Een daling ten opzichte van het voorgaande jaar waarbij holebi & transgender+ personages 10,2 procent van de personages uit series vertegenwoordigden.

Dalende cijfers aantal holebi & transgender personages
Verder waren er 31 terugkerende holebi & transgender personages op televisie, waarmee het totale aantal op 101 kwam, een daling van 120 in het rapport van vorig jaar. Uit het rapport blijkt verder dat holebi & transgender vertegenwoordiging op het kleine scherm te maken kreeg met de grootste daling in primetime, waarbij het aantal reguliere holebi & transgender series daalde van 121 naar 81. Ondertussen waren er slechts 37 terugkerende personages op gescripte kabelschows, vergeleken met 94 in het rapport van vorig jaar.

Kabel
Het rapport ontdekte echter ook dat meer dan de helft van de holebi en transgender personages op primetime gescripte kabel mensen van kleur zijn, wat een snelle en positieve vooruitgang markeert voor weergave op het kleine scherm. GLAAD stelt dat de daling van holebi & transgender personages kan worden toegeschreven aan de Covid-19 pandemie, waardoor talloze televisieshows tijdelijk werden opgeschort of uitgesteld.

streamingplatforms
Er was ook een daling van het aantal holebi en transgender personages op streamingplatforms, waaronder Amazon, Hulu en Netflix. Uit het rapport bleek dat er het afgelopen jaar 95 reguliere holebi en transgender personages waren op streamingplatforms, met nog eens 46 terugkerende karakters, wat het totaal aan holebi en transgender personages op streaming brengt 141. Dat is een daling van 12 ten opzichte van het rapport van vorig jaar.

Lesbiennes
Het rapport noemt het verder zorgwekkend dat de vertegenwoordiging van lesbische vrouwen op streamingplatforms voor het vierde jaar op rij is afgenomen, waarbij lesbische personages slechts 28 procent van de holebi & trans personages uitmaken. Er was ook een zorgwekkende daling van het aantal hiv-positieve personages op televisie in het afgelopen jaar, van negen in het rapport van vorig jaar tot slechts drie dit jaar.

Vier personen verantwoordelijk voor 17% personages
Uit het rapport bleek ook dat slechts vier spraakmakende makers verantwoordelijk zijn voor het maken van bijna een op de vijf van alle holebi en transgender personages op televisie. Greg Berlanti, Lena Waithe, Shonda Rhimes en Ryan Murphy waren verantwoordelijk voor het creëren van 17 procent van alle holebi en transgender personages op televisie. Dezelfde vier mensen zaten achter 14 procent van de holebi en transgender personages in het rapport van vorig jaar.

Ter info
GLAAD is een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor het stimuleren en bewaken van oprechte representatie van holebi's en transgenders in de media als een manier om holebi- transfobie en discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit te bestrijden.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2021.

Dit bericht is gepost op 18 January, 2021 en 854 keer gelezen.