Israel beschouwt transgender zijn niet langer als psychische stoornis.Twee jaar na de Wereldgezondheidsorganisatie en elf jaar na Frankrijk is Israël het er eindelijk over eens dat transgender zijn geen psychische stoornis is. Andere landen, inclusief België beschouwen transgender zijn nog steeds als een mentale stoornis.

Nieuwe richtlijnen, opgesteld door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid na drie jaar overleg met holebi en transgender+ organisaties, zetten uiteen hoe ziekenhuizen en zorginstellingen transgenders moeten behandelen.

Ziekenhuizen en zorginstellingen moeten minstens één personeelslid hebben dat getraind is in transgender bewustzijn, waarbij men de juiste voornaamwoorden moet gebruiken ongeacht van de gender op officiële documenten. Transgender+ personen moeten toegang krijgen tot gendergerelateerde ruimtes in overeenstemming met hun genderidentiteit.

De ministers merkten ook op dat de zogenaamde conversietherapie die probeert de seksuele geaardheid of genderidentiteit van een persoon te veranderen, geen ethische of professionele basis heeft, en bevestigt ook dat transgender zijn geen psychologische stoornis is. De nieuwe richtlijnen voor de behandeling van transgenders in gezondheidszorgomgevingen volgen gezamenlijke aanbevelingen op, die in december 2020 zijn gedaan door de ministeries van Justitie en Sociale Zaken, waarin werd voorgesteld ingrijpende hervormingen door te voeren voor transrechten in Israël.

De reeks nieuwe beleidsmaatregelen kwam als onderdeel van de voortdurende inspanningen om de "uitputtende, frustrerende en bureaucratische" hindernissen aan te pakken waarmee transgenders worden geconfronteerd bij het bijwerken van hun officiële naam of gender. Ella Amest, co-directeur-generaal van trans-belangenbehartigingsgroep Ma'avarim, zei dat de nieuwe richtlijnen "een belangrijke en significante stap zijn voor de gemeenschap en voor het gezondheidssysteem".

Lees ook
Transgender zijn niet langer beschouwd als mentale ziekte aldus WHO

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Januari 2021

Dit bericht is gepost op 15 January, 2021 en 878 keer gelezen.