Europa gaat eindelijk ingrijpen tegen landen die holebi & trans rechten schenden.Een nieuwe clausule in de financieringsregels van de #EU kan er eindelijk voor zorgen dat Polen met verdere financiƫle beperkingen te maken krijgt als het doorgaat met het aanvallen van LGBT + -rechten. Na jarenlange onderhandelingen heeft de EU overeenstemming bereikt over een rulebook voor de structuurfondsen waarin de wetgeving wordt uiteengezet voor de fondsen die bijna een derde van haar toekomstige begroting uitmaken.

Het bevat een cruciale verwijzing naar de eerbiediging van het Europees Handvest van de grondrechten, wat betekent dat landen die weigeren zich te houden aan de beginselen van gender gelijkheid en antidiscriminatie, hun projecten afgewezen kunnen zien voor EU-financiering. De nieuwe bepaling zal er voor zorgen dat geld kan worden ingehouden wanneer een land de foute weg opgaat.

Want, wanneer de EU gefinancierde projecten in lidstaten ondersteunt, is er een verplichting, zowel door de EU als door ook door de lidstaten , en dit om ervoor te zorgen dat de projecten voldoen aan het Handvest van de grondrechten. In de context waarin we ons nu in Europa bevinden, debatteren we op een veel levendiger manier over deze waarden en de terugneming dus het is belangrijk om dat te benadrukken, " klinkt het.

Respect voor het Handvest in alle fasen van de regionale uitgaven van de EU is een verplichting sinds de goedkeuring ervan, maar tot voor kort gebruikte de uitvoerende macht van de EU dit niet om landen en regio's te 'straffen'. De nieuwe clausule kwam er nadat men concrete voorbeelden had gezien waarin de commissie twijfelt aan de steun van een lidstaat voor EU-waarden.

Hoewel men Polen niet specifiek noemt, bracht men de 'kwestie van mogelijk misbruik' ter sprake van 'zogenaamde instellingen van het maatschappelijk middenveld', in bepaalde landen, vermoedelijk verwijdend naar de anti #holebi & anti #transgender zones in Polen. Er zijn al EU-subsidies ingehouden voor Poolse gebieden die zichzelf uitriepen als zogenaamde LGBT+ vrije zone (plaatsen waar holebi's & transgenders niet welkom zijn).

Jammer genoeg hebben de Poolse autoriteiten van die plaatsen zich daar niets van aangetrokken en hebben ze zelf geld ingezameld om de ingehouden financiƫle steun van Europa te compenseren. De EU dreigt er nu wel ook mee om de fondsen voor het herstel van de Covid-19 pandemie in te houden of te verlagen voor de Poolse plaatsen die zichzelf uitriepen als holebi en transgender vrije zone. Of de Poolse politici daarvan onder de indruk zullen zijn blijft afwachten.
Lees ook
Polen en Hongarije op oorlogspad tegen holebi's & transgenders
Ruislede mogelijk ook bij Vlaamse plaatsen tegen holebi & trans vrije zones in Polen
Poolse president 'holebi & trans zijn is ideologie vergelijkbaar met communistische indoctrinatie uit Sovjet-Unie tijdperk
EU reageerde eindelijk op situatie holebi's & trans in Polen

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Januari 2021

Dit bericht is gepost op 13 January, 2021 en 751 keer gelezen.