Opinie: Covid-19Het Corornavirus of Covid-19, hoewel ik geloof dat het bestaat, hoewel ik de maatregelen volledig volg, toch twijfel ik aan de graad van besmettelijkheid. Want zou het niet kunnen dat besmet raken meer te maken heeft met wel of geen geluk hebben? Ook (en vooral) in combinatie met politici die de afgelopen decennia hun werk niet deden of verkeerd deden?

In mei van vorig jaar was er de melding van een 102-jarige vrouw uit Singapore die herstelde van een Covid-19 besmetting. In december een melding van een Spaanse 104-jarige vrouw die herstelde van het virus. En dit jaar was er de melding van een Belgische vrouw van 102 jaar jong! Die besmet was met het virus zonder symptomen, en neen ze had het vaccin nog niet gekregen. Anderzijds stierven er al mensen aan het virus in de leeftijd tussen 45 en 70 en was het jongste slachtoffer tussen de drie en vijf jaar oud.

Hoewel de honderdjarigen misschien 'uitzonderingen' zijn, doet het mij nadenken. Hoe kan het dat een plus honderd jarige het virus kan verslaan en een plus vijftigjarige niet? Zonder te kijken naar onderliggende gezondheidsproblemen heb ik het gevoel dat het meer draait om geluk of geen geluk, net zoals je dat ook hebt met bijvoorbeeld kanker, de een wordt er door getroffen de ander niet. Waarom dit alles zo gaat? Niemand zal het antwoord kennen, het virus is nieuw.

Maar, volgens mij is er maar één schuldige aan de miserie waarin we nu zitten en dat is de politiek die decennia lang (zwaar) heeft bespaard op de gezondheidszorg, in het bijzonder op de ziekenhuiszorg. Want, stel dat ze dat niet hadden gedaan, stel dat ziekenhuizen nooit een tekort aan personeel (gaande van verpleging tot artsen en anderen) hadden gehad omdat er nooit was bespaard, dan zouden de ziekenhuizen wel iets meer of iets minder dan 2.000 mensen op intensieve zorgen goed hebben kunnen verzorgen (niet dat ze dat nu niet hebben gedaan), dan waren er misschien zelfs minder mensen dood gegaan (behalve in het begin want het virus is nieuw).

De reden dat het ziekenhuis gezondheidswerkers nu oververmoeid of ziek zijn is de schuld van al onze politici en hun decennia lange besparingen. En erger nog, als ze niet hadden bespaard op de stockage van mondmaskers e.a (die ze uit besparingen hebben verbrand) dan hadden gezondheidswerkers in de woonzorgcentra nooit moeten dweilen met de kraan open, en waren er misschien zelfs minder dodelijke slachtoffers gevallen.

Ik hoop dat onze politici het nu hebben begrepen en dat ze nooit meer zullen besparen op gezondheidszorg. Want wat is het belangrijkste? In welke regering je zit als partij of hoeveel loon je krijgt of de gezondheid van mensen? Tot voor deze gezondheidscrisis kozen onze politici voor zichzelf en hun loon, niet voor de mensen en hun gezondheid. Ik hoop echt dat ze het nu hebben begrepen, maar ik vrees er voor en ik geloof er niet meer in, in onze politici.

Ik geloof niet meer in onze politici omdat het overgrote deel zelfs nu tijdens deze crisis meer bezig is met zagen over het feit dat ze of niet in de federale regering zitten, of omdat ze als partij nooit in een federale regering mogen zitten, of omdat sommigen het belangrijker vinden om elkaar als politici onderuit te halen en dagenlang kibbelen over onbenulligheden waar geen mens iets aan heeft en wat geen mens interesseert, of dat sommigen hun loon boeiender vinden dan de gezondheid van alle Belgen.

Ik geloof niet dat onze politici het gaan onthouden, binnen enkele jaren denken ze, de bevolking is het vergeten, en gaat men opnieuw besparen op de gezondheidszorg, en stel, er komt dan een nieuwe gezondheidscrisis, dan zitten we terug bij af zoals nu in plaats van dat ze hebben geleerd. Want veel van onze politici zijn nu al bezig met hun postje voor binnen drie a vier jaar, voor hen is het belangrijker dat ze in een regering zitten en een (dik vet overbetaald) loon krijgen dan te denken aan de gezondheid van de mensen.

In plaats van te besparen op de gezondheidszorg bespaar op jullie eigen loon. Als elk van jullie nog maar de helft zou afstaan, dan houden jullie ten eerste nog veel meer over dan de doorsnee Belg met hard werken verdiend, en ten tweede het zou erg veel geld opleveren want dit apenland heeft meer politici dan noodzakelijk. Welk land heeft er nu tien gezondheidsministers? Welk land heeft er nu vijf of meer regeringen? Waarom kunnen we niet leven met 1 regering met daarin niet meer dan een twintig politici. Reken maar eens uit hoeveel geld dat bespaart.

Als het zou kunnen schafte ik alle politieke partijen af. Want het maakt niet uit van welke politieke partij je bent. Het gaat er om dat de heren en dames die in de politiek zitten hun job doen, maar helaas doet de meerderheid dat niet. En de weinige die het wel doen of proberen te doen worden enkel tegen gewerkt door die anderen die hun job niet doen of menen dat ze niets anders te doen hebben dan elkaar het leven zuur te maken en te kibbelen over zaken die geen burger interesseert.

Zou het niet mooier zijn dat we 1 regering hadden waarin gewoon mensen zitten die hun job doen ongeacht van welke politieke partij ze zijn en ongeacht uit welk taalgebied ze komen. Waarbij men dan bijvoorbeeld zou kunnen kiezen voor drie politici per gebied. 3 Vlaamse, 3 Waalse, 3 Brusselse en 3 Duitse. Samen 12 politici dat lijkt me meer dan voldoende, het zou bovendien véél geld besparen, want hoeveel politici hebben we vandaag? Honderden!! En zou het dan verder niet mooier zijn dat er geen politieke partijen bestaan, maar dat kiezers stemmen op een mens die dingen belooft waar te maken? En dat we die als burger dan niet opnieuw verkiezen als hij of zij de belofte niet is nagekomen? Want zoals het nu gaat komt het nooit goed. Politici zijn teveel bezig met hun eigen politieke kleur wat enkel zorgt voor met elkaar ruzie maken, kibbelen over onbenulligheden en de job niet doen, waarbij de burger de idee krijgt dat veel politici enkel de politiek zijn ingegaan voor het vette loon dat ze absoluut niet waard zijn, en mensen een protest stem uit brengen op een partij die niet mee mag regeren.

Marieke V.d.P

Dit bericht is gepost op 11 January, 2021 en 39 keer gelezen.Reageer op dit bericht: