Nieuwe ontwikkelingen inzake HIVUit Brits onderzoek blijkt dat er nog altijd stigma bestaat over de overdracht van hiv. Het onderzoek werd gedaan door de Britse Hiv-belangenbehartiger Terrence Higgins Trust (THT).

Ondanks het feit dat ondertussen wetenschappelijk (wereldwijd) werd aangetoond dat je hiv niet kan doorgeven wanneer je als hiv-positieve persoon nauwgezet een behandeling volgt waardoor men een niet detecteerbare virale lading heeft, wat betekend dat men het virus niet doorgeeft, is 47% van de Britse homo's en lesbiennes en 23% van de biseksuelen hier niet van op de hoogte. Onder hetero's gaat het om bijna 60%.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 20% van de Britse holebi's zich oncomfortabel zou voelen wanneer men iemand zou kussen die hiv-positief is, onder hetero's is dat aantal 48%. En dit terwijl er absoluut geen risico verbonden is aan het kussen van iemand die hiv-positief is.

Verder blijkt dat 68% van de Britse holebi's zich comfortabel genoeg voelt om op date te gaan met iemand die hiv-positief is, maar wanneer het aankomt op seks, zegt 45% zich daarbij oncomfortabel te zullen voelen, zelfs wanneer de hiv-positieve persoon een nauwgezette behandeling volgt en het virus niet kan doorgeven.

In het VK zijn 97% van de mensen die hiv-positief zijn, en in behandeling zijn, hun virale lading onderdrukt. Dat wil zeggen dat het virusgehalte in het bloed zo laag is dat ze hiv niet kunnen doorgeven. In Belgiƫ heeft 94% van de mensen die hiv-positief zijn een onderdrukte virale lading. Eerder kon je hier al over lezen in een holebi info nieuws bericht (+ twee video's & onderzoeksresultaten) naar aanleiding van Wereld Aids Dag, link naar dat bericht onder nuttige links.

Toch wil dit alles niet zeggen dat veilige seks niet langer nodig is, vooral bij nieuwe en wisselende seks contacten blijft een condoom belangrijk, zowel ter bescherming van het hiv-virus als ter bescherming voor soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen). Enkel wanneer een hiv-positieve persoon zijn of haar virale lading onderdrukt is, door het nauwgezet aanhouden van de behandeling, is safe seks niet meer nodig, wat vooral goed nieuws is voor koppels (hetero, holebi en transgender) in een relatie of huwelijk. En, je zelf laten testen op hiv blijft nog steeds erg belangrijk (om te voorkomen dat je onbedoeld het virus door geeft).

Nuttige links
- Website Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) ==> Klik hier
- Website Man/Man seks ==> Klik hier
- Website Alles over seks ==> Klik hier
- Website voor anderstaligen over seksuele gezondheid (in 14 talen) ==> Klik hier
Lees ook
1 DEC WERELDAIDSDAG MET POSITIEF BELGISCH NIEUWS + 2 VIDEO'S

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 09 December, 2020 en 819 keer gelezen.