Film over transgender kleuter wint prijs op filmfestival Gent.
De inspirerende documentaire film Petite fille van S├ębastien Lifshitz is op de 47ste editie van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. Petite fille volgt de kleine Sasha die al op driejarige leeftijd aan haar ouders vertelt dat ze een meisje wil zijn als ze groot is.

Met Petite fille bekroonde de internationale jury,bestaande uit Fabrice du Welz, Benh Zeitlin, Natali Broods, Dascha Dauenhauer en Damien Manivel, voor het eerst sinds 1985 een documentaire met de Grand Prix voor Beste Film.

De Franse regisseur S├ębastien Lifshitz was in Gent aanwezig om er zijn intieme film persoonlijk voor te stellen. Hij ziet zo hoe zijn portret van een klein meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen een distributiepremie wint van 20.000 euro ter ondersteuning van de Belgische release door Imagine (voorzien op 6 januari 2021) en een mediacampagne ter waarde van 27.500 euro.

Petite fille volgt de kleine Sasha die al op driejarige leeftijd aan haar ouders vertelt dat ze een meisje wil zijn als ze groot is. "Als ik groot ben, wil ik een meisje zijn." De ouders van Sasha kijken raar op als ze die woorden horen uit de mond van hun kind. Sasha is drie jaar en is geboren in een jongenslichaam. Het is dus moeilijk om dat verlangen serieus te nemen, maar Sasha blijft het herhalen. Als ze vier wordt, vertelt haar moeder Karine haar dat zoiets onmogelijk is, wat een verwoestend effect heeft op de kleuter.

Er is niets waar Karine in haar leven meer spijt van heeft dan die ongenuanceerde reactie. Maar zowel zij als Sasha's vader wenden hierna vrij snel de steven. Ze verdiepen zich in genderdysforie (of geslachtsidentiteitsstoornis) om zo in het belang van hun kind te kunnen handelen. Dat blijkt verre van eenvoudig. De toekomst is met zekerheid een reis over een slingerend pad bezaaid met wolfijzers en schietgeweren. Toch is dat voor geen enkel gezinslid een reden om die niet aan te vatten.

De jury was diep ontroerd door de film en zei: "Petite fille is een wondermooi portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter. Het toont menselijkheid op een nobele wijze. De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed."

Uit wereldwijde onderzoeken is al meermaals gebleken dat kinderen al op de leeftijd van 3 a 5 jaar beseffen dat ze in het 'verkeerde lichaam' zijn geboren. In 2015 bracht holebi info al een verhaal over een kleuter, geboren als jongentje, zo graag een meisje wilde zijn dat het kind op de leeftijd van vier jaar liet weten dat het dood wilde zijn. Na die hartverscheurende boodschap besloten de ouders hun kind te aanvaarden zoals het is, waarna het kind meteen open bloeide en voor het eerst echt gelukkig was. Bekijk hieronder de trailer van de film:


LEES OOK
AMPER VERSCHIL TUSSEN TRANS KINDEREN EN NIET TRANS KINDEREN

Bron: filmfestival Gent en holebi info - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 25 October, 2020 en 3538 keer gelezen.