Hoe staan burgers uit 34 landen tegenover holebi's.De houding van burgers ten opzichte van homoseksualiteit is scherp verdeeld over landen, bevestigt nieuw onderzoek. De studie toonde in sommige landen, bijvoorbeeld de VS, een aanzienlijke verbetering van de publieke attitudes.

Het onafhankelijke Pew Research Center, gevestigd in de Verenigde Staten, heeft de enquête uitgevoerd. Het stelde 38.426 mensen face-to-face of via de telefoon dezelfde vraag: welke van deze komt dichter bij jouw mening? Homoseksualiteit moet door de samenleving worden geaccepteerd OF Homoseksualiteit mag niet door de samenleving worden geaccepteerd.

Verschillen
De onderzoekers concluderen dat ‘de publieke opinie over de acceptatie van homoseksualiteit in de samenleving sterk verdeeld blijft per land, regio en economische ontwikkeling’. De onderzoekers merken verder op dat het woord 'homoseksualiteit' achterhaald lijkt. Ze vonden het echter toch het gemakkelijkste woord om consistent toe te passen op andere onderzoeken en het nauwkeurig te vertalen in verschillende talen en culturen.

De vraag
Het Pew Research Center heeft sinds 1994 in sommige landen dezelfde vraag gesteld en in 2013 voor het laatst onderzocht. Daardoor kon het enorme vooruitgang meten. Het aantal ondersteunende mensen is met 22% gestegen in Zuid-Afrika en India, 16% in Turkije, 14% in Japan, 12% in de VS en 10% in het VK sinds 2013.

Amerikanen
In de VS accepteerde in 1994 slechts 46% van de bevolking holebi's en 49% accepteerde geen holebi's. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ondertussen ruim 72% van de Amerikanen holebi's wél aanvaard, terwijl amper 21% dat niet doet.

Daling support
In sommige landen is de steun sinds 2013 echter gedaald. Zo is het aantal mensen dat holebi's aanvaard in Duitsland met 1% gedaald, in Rusland met 2%, in Griekenland en Libanon met 5%. In Tsjechië is de aanvaarding van holebi's zelfs met 21% gedaald. Maar zelfs in landen waar de acceptatie laag is, is er vooruitgang geboekt. Holebi en transgender activisten hebben Kenia al lang gezien als een land dat homoseksualiteit waarschijnlijk binnenkort zal decriminaliseren. Slechts 14% van de bevolking in Kenia ondersteunt nu acceptatie. Maar dat is gestegen van slechts 1% in 2002.

Gemiddelde 34 landen
Ondertussen geeft het gemiddelde voor de 34 landen aan dat de wereld nu meer acceptabel is dan niet. 52% zei dat de samenleving homoseksualiteit zou moeten accepteren, vergeleken met 38% die vindt dat dit niet mag. Bovendien ontdekten de onderzoekers aanzienlijke verschillen binnen de populatie van landen. Zoals vaak het geval is, aanvaarden jongeren eerder holebi's en transgenders.

Groot verschil tussen jongeren en ouderen
Het verschil (tussen jongeren en ouderen) is het grootst in Zuid-Korea en laat een splitsing zien tussen de traditionele en K-Pop-generaties. Daar accepteert 23% van de 50-plussers, tegenover 79% van de 18- tot 29-jarigen holebi's. Zuid Korea is ook een van de landen waar onderzoekers opmerkten dat vrouwen eerder holebi's aanvaarden dan mannen. Die splitsing in het Zuidoost-Aziatische land wordt door 51% van de vrouwen geaccepteerd, vergeleken met 37% van de mannen. Andere landen waar vrouwen eerder holebi's aanvaarden dan mannen zijn: Japan, Canada, Polen, Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Verschil in aanvaarding door opleiding
Verder blijkt dat mensen met een 'betere - hogere' opleiding eerder holebi's aanvaarden. In Griekenland valt dit het meeste op. 72% van de hoger opgeleiden aanvaarden holebi's tegenover 42% van de lager opgeleiden. Daarnaast blijkt er in Europese landen ook nog een verschil in mensen die links stemmen en mensen die rechts stemmen, waarbij mensen die eerder links stemmen eerder holebi's aanvaarden dan mensen die rechts stemmen.

Verschil in aanvaarding door religie
Tenslotte vonden de onderzoekers ook grote verschillen in attitudes op basis van religie. Degenen die denken dat religie erg belangrijk is, accepteerden minder snel holebi's dan degenen die het niet belangrijk vinden. De grootste kloof in dit geval was Israël. Daar accepteert slechts 22% van degenen die religie belangrijk vinden homoseksualiteit. Maar dat cijfer stijgt tot 62% onder degenen die denken dat religie niet veel uitmaakt.

Hoe scoren de 34 landen?
Het percentage is het aantal mensen dat vindt dat de samenleving homoseksualiteit moet accepteren:
- Zweden 94% - Nederland 92% - Spanje 80% - Verenigd Koninkrijk 86% - Frankrijk 86% - Duitsland - 86% - Canada 85% - Australië 81% - Argentinië 76% - Italië - 73% - Filippijnen 73% - Verenigde Staten 72% - Mexico 69% - Japan 68% - Brazilië 67% - Tsjechische republiek 59% - Zuid Afrika 54% - Hongarije 49% - Griekenland 48% - Israël 47% - Polen - Zuid Korea 44% - Slowakije 44% - India 37% - Bulgarije 32% - Litouwen 28% - Turkije 25% - Kenia 14% - Rusland 14% - Oekraïne 14% - Libanon 13% - Indonesië 9% - Tunesië 9% - Nigeria 7%.
(Ons Belgen landje is niet bevraagd, mogelijk kunnen we stellen dat we ergens tussen de 90 en 80% zouden scoren).holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 27 June, 2020 en 3578 keer gelezen.