Nederlands politicus roept op om einde te maken aan seksuele intimidatie & aanranding in homo gemeenschap.Vanuit Nederland komt de oproep een einde te maken aan seksuele intimidatie en aanrandingen binnen de homo gemeenschap. Marco Harps, 26, gemeenteraadslid in Deventer namens de PvdA, is het zat.

Afgelopen zaterdag werd Marco op een feest weer ongevraagd in zijn kruis gegrepen. "Vrienden zeggen dat het erbij hoort. Maar, daar is de jongre politicus het radicaal mee oneens. "Dit voelen vrouwen dus elke dag. Je bepaalt verdomme zelf wie er aan je lichaam zit."

Harps wil dat de holebi & transgender federatie het COC actie, maar ook organisatoren van homo feesten en gayclubs, actie ondernemen om duidelijk te maken dat seksuele intimidatie en aanranding niet thuis horen in de homo gemeenschap, en dat het zeker geen deel uitmaakt van de gemeenschap. "Dit moet stoppen. Het beeld van de homo gemeenschap is dat het allemaal leuk en gezellig is, zoals met die regenboogvlaggen en op de Gay Pride in Amsterdam. Maar de praktijk is vaak anders. Homo feesten zijn vaak nogal seks gedreven. Dat mag, maar het moet wel wederzijds zijn en dat is heel vaak niet zo."

Nadat hij zaterdagavond op een feestje in Leiden weer eens ongevraagd bij zijn intieme delen was aangeraakt en de ‘dader’ meteen van zich af had geduwd, sprak Harps er met vrienden over. "Die zeiden dat het erbij hoorde en dat ik er goed uitzie, dus dat ik dat kan verwachten. Dat was tot een paar jaar geleden ook de teneur bij vrouwen die zich beklaagden over seksuele intimidatie. Hier gebeurt nu hetzelfde."

Harps kwam toen hij 15 was uit de kast en bezocht tussen zijn 17 en 22e regelmatig homo feesten. "Toen al kreeg ik vaak mannen achter me aan waar ik helemaal geen zin in had. Jonge jongens zijn toch al zo onzeker als ze net uit de kast zijn, en dan krijgen ze meteen te maken met intimiderend gedrag. Daarbij krijgen ze dan vaak te horen dat het erbij hoort."

De jonge politicus bezoekt nu op zijn 26e veel minder feestjes dan vroeger, maar zaterdag werd hij toch weer onaangenaam verrast. Hij vindt dat het COC, en organisatoren van homo feesten en gayclubs niet genoeg doen om dat tegen te gaan. "Als een vrouw tegenwoordig in een club lastig gevallen wordt, kan ze via een wachtwoord of het bestellen van een bepaald drankje vaak een barkeeper attenderen op het probleem. Dat is niet het geval in de gay-scene."

Behalve dit soort waarschuwingssignalen hoopt Harps ook dat er een campagne komt waardoor er een cultuuromslag ontstaat. "Dat is met Metoo al voor een belangrijk deel gelukt en dat zou ook in de homo gemeenschap moeten gebeuren. Ik wil daar graag aan meehelpen en over meedenken."

Het COC zegt blij te zijn met het signaal van Harps. "Dit speelt inderdaad ongetwijfeld ook bij mannen en natuurlijk moeten we dat aanpakken als andere mannen denken dat dit normaal gedrag is", zegt woordvoerder Philip Tijsma. Volgens Tijsma verwacht het COC echter ook al veel van het wetsvoorstel van PvdA en CDA om seksuele intimidatie strafbaar te stellen. "Het onderwerp staat volop in de aandacht en als die wet er komt, wordt nog eens nadrukkelijk duidelijk wat verboden is. Dat zou preventief moeten werken. Maar we gaan uiteraard graag in gesprek met Harps om te zien wat er nog meer nodig is."
LEES OOK
OVER VLAAMSE HOLEBI & TRANS JONGEREN EN SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG - 2019
OOK HOLEBI'S HEBBEN LAST VAN SEKSUEEL GEWELD (Nederland) - 2019
HOLEBI'S VAKER SLACHTOFFER SEKSUEEL GEWELD IN HET LEGER - 2018
ANTWERPSE MANNEN KAARTEN AAN OOK HOMO'S SLACHTOFFER SEKSUEEL ONGEWENST GEDRAG - 2017

Bron: Destentor.nl & holebi info

Dit bericht is gepost op 13 March, 2020 en 3482 keer gelezen.