Kwart Nederlanders wil geen holebi asielzoekers.

Uit een onderzoek van het Nederlandse kenniscentrum NCDO, in opdracht van OneWorld Love, een site over liefde, seks en relaties wereldwijd, blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders vindt dat holebi's die vanwege hun geaardheid vervolgd worden in hun thuisland, niet altijd recht hebben op asiel in Nederland. Het huidige beleid van de Nederlandse overheid om vervolgde homo's en lesbiennes asiel te verlenen wordt slechts door een minderheid ondersteund.

Homoseksuelen die vanwege hun geaardheid vervolgd kunnen worden in hun thuisland hebben het recht om in Nederland asiel aan te vragen. Naar aanleiding van nieuwe wetten in Uganda werd deze regeling in februari nog extra versoepeld. In het Oost-Afrikaanse land kunnen homoseksuelen sinds dit jaar maximaal een levenslange gevangenisstraf krijgen. Bij een eerste veroordeling gaan homo's meteen veertien jaar achter de tralies. Het was in eerste instantie zelfs de bedoeling dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan, maar dit werd vanwege internationale kritiek afgezwakt.

Het beleid dat vervolgde homoseksuelen welkom zijn in Nederland wordt door ongeveer 40 procent van de Nederlanders volledig ondersteund. Het valt daarbij op dat de verschillen ook met politieke voorkeur te maken lijken te hebben. PvdA-stemmers zijn het er in meerderheid mee eens dat vervolgde homoseksuelen welkom zijn, terwijl dat onder VVD-ers een minderheid betreft." De positie van homoseksuele asielzoekers is ook in Nederland vaak lastig. Om de reden van hun vlucht te kunnen vaststellen worden zij bij aankomst door de Immigratie en Naturalisatiedienst onderworpen aan een kruisverhoor. Volgens COC Nederland krijgen zij daarbij vaak zeer expliciete vragen over hun geaardheid en seksueel gedrag. Soms krijgen vluchtelingen te horen dat ze er helemaal niet uitzien als een homoseksueel.Tot voor kort werd gevluchte homo's nog wel eens verteld dat ze veilig in hun land van herkomst kunnen leven, mits ze hun geaardheid verbergen. Maar sinds een uitspraak van het Europees Hof van Justitie eind 2013 mogen homo's niet meer worden teruggestuurd als dat betekent dat ze terug de kast in moeten.Bron: metronieuws.nl 2014

Dit bericht is gepost op 16 May, 2014 en 2136 keer gelezen.