Pro holebi & trans politicus verkozen in land waar holebi zijn strafbaar is.McHenry Venaani, leider van de Democratic Turnhalle Alliance (DTA) uit Namibiƫ, kwam vorig jaar in het nieuws als een van de weinige Afrikaanse politici die opkomt voor holebi's en transgender in een land waar homoseksualiteit strafbaar is. Vandaag komt het nieuws dat hij is verkozen en nu in het parlement zetelt, waar hij daadwerkelijk iets zal kunnen betekenen voor holebi's en transgenders in Namibiƫ.

Venaani zei vorig jaar dat Afrikaanse leiders moeten stoppen met het discrimineren van holebi's en transgenders, en dat men ook niet langer moet beweren dat homo zijn on-Afrikaans zou zijn. Venaani zei toen ook dat het wetenschappelijk is bewezen dat homo's altijd al hebben bestaan, ook in Afrika. De politicus die afkomstig is van de Bantu Tribe zei recent dat holebi's bestaan in zijn land, maar dat ze zichzelf nog steeds moeten verstoppen, en hij riep daarbij de bevolking op om te stoppen met het discrimineren van hun homoseksuele broeders en zusters. Zijn partij bestaat al tien jaar en komt sinds het begin ook op voor seksuele minderheden. Hij moet nu samen met zijn achterban opboksen tegen vele homofoben waar hij samen moet mee regeren.

Vorig jaar kwam de First Lady uit het Afrikaanse Zambia op voor holebi's. "Er moet een einde komen aan de discriminatie van holebi's, zei Christine Kaseba Sata, vrouw van Michael Sata, president van Zambia tijdens een receptie van UNAIDS. Ook in Zambia is homoseksualiteit strafbaar en het is dus net zoals bij Venaani uniek dat een Afrikaans politicus uit een homofobisch land opkomt voor holebi's en transgenders. In januari van dit jaar kwam Joaquim Chissano, de voormalige president van Mozambique en huidig co-voorzitter van de High Level Task Force, voor de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) op voor holebi's in een open brief aan alle Afrikaanse leiders.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 12 February, 2014 en 1763 keer gelezen.