Paus spreekt zich positief uit over holebi's.


Paus Franciscus heeft zich opnieuw positief uitgesproken over homoseksualiteit. In een toespraak zei hij dat de kerk homoseksuelen als een uitdaging moet zien. Hij zei dat uiteraard wel in een kerkelijke context, maar dan nog kan men spreken van opnieuw een uniek moment in de geschiedenis der uitspraken van Katholieke kerkvaders.

"Nieuwe gezinsvormen met gescheiden ouders en homoseksuelen met kinderen moeten door de kerk omarmd worden," zei Franciscus, die er verder aan toevoegde dat hij zich afvraagt hoe de kerk Christus moet verkondigen aan nieuwe, zich veranderende generaties. In zijn toespraak wees hij er ook op dat er veel geleerden zijn met gescheiden ouders, en waarschuwde hij ervoor om die groepen geen "vaccinatie" tegen het geloof te geven. Sinds zijn aantreden in maart heeft de paus al vaker gepleit voor een meer open omgang van de katholieke kerk met gescheiden mensen en homoseksuelen.

In juli 2013 sprak paus Franciscus zich voor het eerst positief uit over holebi's. Hij zei toen dat hij zichzelf niet in een positie ziet om te oordelen over homoseksualiteit, en in het bijzonder over homo priesters. In september 2013 zei hij dat het niet aan de kerk is om te oordelen over homoseksualiteit, abortus en anticonceptie. In oktober 2013 stuurde hij een brief aan Gruppo Kairos, een Toscaanse groep van holebi katholieken, waarin hij zijn zegen uitsprak over de groep. Een vraag die de organisatie al jaren stelde aan de vorige kerkvaders maar nooit werd gehoord. In de brief liet Franciscus weten dat hij holebi's niet veroordeelt en sprak hij zijn zegen uit over de groep. En in november 2013 kwam er de mededeling dat de kerkvader heeft opgedragen alle gelovigen wereldwijd te gaan bevragen over homoseksualiteit, het homo-huwelijk, anticonceptie en over scheiden. Het Amerikaanse holebi tijdschrift The Advocate verkoos Franciscus eind vorig jaar als man van het jaar.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 05 January, 2014 en 3142 keer gelezen.