De waarheid over holebi seks bij de oude Grieken en Romeinen.Seksualiteit is een onderwerp dat vaak vermeden wordt in geschiedenisboeken, en we horen amper iets over holebi's in de tijd van de oude Grieken en Romeinen in televisie documentaires. Toch is er veel over te vertellen.

De meeste mensen weten wel dat men in de oude heidense wereld toleranter was tegenover holebi's dan in de tijden waarin men nog geloofd in één God. Maar hoe tolerant waren de oude Grieken en Romeinen nu echt? Het blijkt nu dat ze minder tolerant waren dan we ooit hebben gedacht, al zou je algemeen beschouwd nog kunnen stellen dat het toen toch wel meeviel.

Om te beginnen moet je weten dat er bij de Grieken en Romeinen geen concept bestond rond homo- of heteroseksualiteit. Mannen werden verondersteld zowel te vallen op vrouwen als op mannen, en de voorkeur voor slechts één van beide sekses werd beschouwd als excentriek. Maar zoals beide gemeenschappen erg patriarchaal waren, was het in seksuele relaties belangrijk wat de status was van iemand, wie de penetratie deed en wat de leeftijd was van de twee. Zowel bij de Grieken als bij de Romeinen was seks tussen twee mannen taboe en werd het gezien om de passieve partner te reduceren tot het niveau van een vrouw. Toch werd homoseks niet verboden door de Grieken of Romeinen, maar dit kwam vooral voort uit een schaamtegevoel voor de gepleegde homoseksuele daad zelf. Vooral degene die werd gepenetreerd. Een nog groter taboe bestond er op homoseks waarbij een oudere man zichzelf liet penetreren door een jongere man. Het moderne woord pathetic stamt af van het Latijnse woord dat voor zo'n man werd gebruikt.

Ondanks het populaire geloof dat homoseks bij de Grieken en Romeinen bijna vanzelfsprekend was, is er het feit dat bij beide gemeenschappen anale seks enkel was voorbehouden voor hetero's. Gek genoeg is dat nu onder hetero's wel een taboe. Daarnaast was anale seks tussen man en vrouw in die tijd ook een prima vorm van anti conceptie, waardoor het vaak voor kwam onder gehuwde koppels die geen kinderen meer wensten. Seks tussen twee mannen was enkel aanvaard tussen twee jonge jongens en in theorie was het enkel bedoeld om verbonden te zijn met elkaar, waarbij een man de andere zijn penis tussen zijn dijen klemde en verder niets. Zowel bij de Grieken als bij de Romeinen was het aanvaard dat jonge jongens rond hun tiener jaren seks hadden, dezelfde leeftijd waarop meisjes klaar (moesten) zijn voor het huwelijk. En het was aanvaard dat tiener jongens seks hadden met andere tienerjongens tot het moment dat ze een baard konden laten staan.

Bij de Grieken werd van jongens verwacht dat wanneer ze een baard kregen ze op zoek gingen naar een vrouw en een familie starten, waarbij de man wel werd gementord door zijn oudere mannelijke partner, met andere woorden de voormalige lovers bleven vrienden. In praktijk speelden er vermoedelijk achter gesloten deuren trio partner seks relaties af. Veel van de meest beroemde namen die uit de Griekse geschiedenis tot ons komen gaan over homoseksuelen, gaande van de biseksuele Alexander de Grote, wiens vader alle all-gay Sacred Band of Thebes vernietigde tot de filosofen Plato en Socrates. Lesbische stemmen komen enkel van de gedichten van Sappho en het eiland Lesbos waar zij geboren werd gaf ons het woord lesbian (lesbienne of lesbisch). Seks tussen twee vrouwen was trouwens niet illegaal of taboe. Dat kwam omdat zowel de Grieken als de Romeinen niet konden geloven dat zo iets zou gebeuren.

In vergelijk bij de Romeinen was seks tussen twee mannen meer een sinistere affaire. Seks tussen twee vrij geboren mannen kon de reputatie van de jongeren aantasten, maar slaven en buitenlanders konden vrij hun gangen gaan. Mannelijke en vrouwelijke prostitutie werd openlijk op straat bedreven in de straten van Rome. Daarbij was het zo dat elke slaaf ook een seksslaaf was, waardoor seksuele relaties tussen meester en slaaf meer aanvaard werden in het oude Rome. Toen Keizer Hadrian een mannelijke geliefde had die een buitenlandse slaaf was, werd dit perfect aanvaard dat die mee in het publiek verscheen samen met de Keizer en diens vrouw. Deze Keizer en zijn vriend hadden vijf jaar een relatie tot dat de Keizer van een bood viel en verdronk. Sommigen suggereren dat hij zelfmoord pleegde uit schaamte omdat hij ouder werd en nog een mannelijke seks partner had. Zijn vrouw die met een gebroken hart achterbleef riep haar man uit tot een god, liet vele tempels voor hem bouwen, noemde een ster naar hem en bouwde een stad in Egypte, Antinopolis, ter ere van hem.

Toen het Romeinse rijk christelijk werd gingen alle tempels tegen de grond en werd de cultus rond Antinous vernietigd. Maar daarbij eindigden toch enkele standbeelden in de collectie van het Vaticaan, waar ze werden opgemerkt door de artiest Raphael, die de beeltenis gebruikte voor het schilderen van zijn engelen als model voor de mannelijke perfectie. Zowel bij de Grieken als bij de Romeinen werd dit alles wat hierboven staat beschreven als moraal juist beschouwt, terwijl we ondertussen wel in een heel ander moreel tijdperk leven. Bij de Grieken had Zeus een mannelijke geliefde, Ganymede en Plato plaatste zijn liefde hoger dan wat hij vond in zijn huwelijk met een vrouw. De Romeinen hadden andere goden met andere namen, waarbij Zeus Jupiter werd en Ganymede Catamitus werd. En hoewel bij de Romeinen vaak werd gespot met homo's in Romeinse toneelstukken, was het langst de andere kant niet ongewoon om mannelijke koppels, mannen verkleed als vrouw en mannelijke prostituees te zien rond lopen in de straten. Het mag duidelijk zijn dat beide gemeenschappen (de Grieken en Romeinen) een complexe seksuele tijd hadden.

Alles veranderde bij de intrede van het christendom. De christelijke Keizer Constantius veroordeelde Nero en zijn vriend Elagabulus ter dood, en homoseksualiteit werd steeds meer taboe en verworpen. Het verdict over hoe de Grieken en Romeinen omgingen met holebi's? Er was enerzijds veel discriminatie en er waren veel extreme vormen van sociaal stigma voor relaties tussen twee mannen, maar in vergelijking met de 20ste eeuw, waren beide gemeenschappen hun tijd ver vooruit wat betreft seksualiteit.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 October, 2012 en 22698 keer gelezen.