Meerderheid holebi's niet blij met jaarlijkse Gay Pride Grachtenparade.


Op 4 augustus is het weer tijd voor de jaarlijkse Gay Pride parade in Amsterdam. In de Nederlandse hoofdstad gaat die tradite getrouw niet door met een optocht zoals elders ter wereld maar wél met een heuse boten optocht, ook wel Grachtenparade genoemd. Uit een recente enquête blijkt nu dat de meeste holebi's niet achter deze optocht staan.

Volgens een enquête door de datingsite gayParship geeft de jaarlijkse Grachtenparade geen goed beeld van de holebi gemeenschap in Nederland. Een groot aantal hoogopgeleide homo´s en lesbiennes herkent zichzelf dan ook niet in het beeld dat de botenparade in de publiciteit veroorzaakt. Wel draagt de Gay Pride bij aan de emancipatie van homo’s en lesbiennes, vindt bijna 60 procent.

Ruim 65% van Nederlandse holebi's is van mening dat met de botenparade in de publiciteit niet het werkelijke beeld van de gaycommunity in Nederland wordt neergezet; 10 procent zegt zelfs dat het evenement 'absoluut' niet het beeld van de homoseksuele gemeenschap in Nederland weergeeft. Het zijn vooral de respondenten vanaf 36 jaar die vinden dat met de parade een verkeerd beeld wordt getoond. Hoogopgeleiden, bijna 70 procent, herkennen zichzelf niet in de publiciteit rondom de botenparade in de grachten van Amsterdam.

60% is dan weer van mening dat de Gay Pride toch wel bijdraagt aan de emancipatie van holebi's. Genuanceerder denkt men over het feit of het evenement bijdraagt aan de algehele acceptatie c.q. tolerantie van holebi's. Een kleine meerderheid, 52% denkt van niet, tegenover 48% die denken van wel. 60% van de ondervraagden was overigens ooit al eens op een botenparade aanwezig. Op de vraag of ze dit jaar gaan, zegt 40% neen en 24% denkt er nog over na.

Irene Hemelaar, directeur van Stichting ProGay: “Tijdens Gay Pride vieren we dat iedereen zichzelf mag zijn. Net als bij het Zomercarnaval in Rotterdam kleden de deelnemers zich voor de Botenparade uitbundig en extravagant. Bij het Zomercarnaval vraagt niemand zich af of dit het werkelijke beeld is dat men van de heterogemeenschap krijgt, bij de Botenparade vraagt men zich dit wonderlijk genoeg wel af over de holebi gemeenschap. Lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders zijn net zo divers als heteroseksuelen en deze diversiteit zie je terug in de grote verscheidenheid aan opvarenden en boten.”

Ook stylist Mike de Boer voelt zich niet thuis bij het evenement. “Die blote konten zijn niet goed voor de homo-emancipatie. Mijn heterovrienden zeggen: ‘We gaan lekker homo’s kijken.’ Die houding helpt een 15-jarige jongen die in de provincie woont en uit de kast wil komen, toch niet?”


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 01 August, 2012 en 2881 keer gelezen.