Gay (holebi) Prides Juli - Parijs, Madrid, Edinburgh, Dom Rep, Haarlem, Boedapest, Glasgow, San Diego, St Petersburg + foto's en 8 video's.

De zomermaanden (juni, juli, augustus) zijn traditie getrouw de maanden waarin wereldwijd Gay Pride parades doorgaan. Meer info over een Gay pride en het waarom kan je lezen in het eerste deel.

Begin deze maand kon je bij ons lezen en 9 filmpjes bekijken van de laatste Gay Pride parades (Tel Aviv, IsraŽl, KroatiŽ, Berlijn, Chili, Rome, Griekenland, New York, Laos, Bulgarije en Finland). Vandaag het vervolg met korte verslagjes en filmpjes van de laatste 8 Gay prides met nog 3 die doorgingen eind juni.

Op 30 juni ging de Gay Pride door in Parijs, Frankrijk. Er waren dit jaar 700.000 deelnemers. Er werd alvast gevierd dat de nieuwe president, Hollande, beloofde dat volgend jaar het huwelijk wordt opengesteld voor homo's en lesbiennes, inclusief adoptierecht.

Ook op 30 juni ging in Madrid, Spanje een Gay Pride door, met ruim 650.000 deelnemers. De Spanjaarden vierden ook het feit dat sinds de openstelling van het huwelijk in 2005 reeds 20.000 homo's en lesbiennes zijn getrouwd.

Nog op 30 juni ging er een Gay Pride door in Edinburgh, Schotland. Er waren enkele duizenden deelnemers, een juist aantal is niet bekend. De pride stond in het teken van de toen nog naderende openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes

Op 1 juli ging er een Gay Pride door op de Dominicaanse Republiek. Het was de vijfde editie. Maar de optocht begon met problemen, de autoriteiten weigerden de optocht te laten doorgaan omdat deelnemers regenboogvlaggen bij zich droegen die eruit zagen als de vlag van het land. Een politieman kon geen specifieke reden geven waarom de deelnemers deze vlaggen niet bij zich mochten dragen en er ontstond een felle discussie. Uiteindelijk kon de optocht toch door gaan en eindigde hij met een groot feest.

Op 7 juli ging in de Nederlandse stad Haarlem de Gay Pride door onder de naam Roze Zaterdag en wordt jaarlijks in een andere stad of gemeente georganiseerd, en staat bovendien los van de Amsterdamse Gay Pride. Het thema van de Roze Zaterdag dit jaar was: Vier de verschillen - Er waren tal van feesten, een info markt en natuurlijk de optocht, de dag trok ruim 25.000 deelnemers.

Ook op 7 juli ging in Boedapest, Hongarije de Gay Pride door en dit ondanks de eerder geuite beledigingen en geen steun van de burgemeester - Er waren 3000 deelnemers waaronder leden van het Europees parlement en enkele mensenrechtenactivisten - er was veel politie bescherming omdat eerdere holebi optochten werden belaagd door homofoben.

Op 15 juli ging in Glasgow, Schotland de Gay Pride door - er waren 6000 deelnemers. De pride stond in het teken van de toen nog naderende openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes - er liepen veel politici en leden van de Gay Police Association mee.

Op 21 juli ging in het Amerikaanse San Diego de Gay pride door - dit jaar uniek: het feit dat voor het eerst holebi militairen en mariniers mochten mee lopen in uniform, om te vieren dat de Don't Ask Don't Tell wet werd afgeschaft in 2010. Er reed ook een legervoertuig mee dat was versierd met een regenboogvlag. Er waren ongeveer 55.000 deelnemers.Uitzonderlijk: St Petersburg Rusland
Op 5 juli kregen holebi's in het Russische St Petersburg toestemming tot het houden van een Gay Pride optocht. Maar op 6 juli kregen ze het bericht dat het feestje toch niet mocht doorgaan met als reden 'een bedreiging van de openbare orde'. Amnesty International vroeg op 7 juli het verbod te verwerpen. Diezelfde dag hielden enkele holebi's ondanks het verbod een protestmars waarna er acht holebi's werden gearresteerd.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
DE 10 LAATSTE GAY PRIDE PARADES VAN DE AFGELOPEN MAAND (Juni) + FOTO'S EN 9 VIDEO'S
WORLD PRIDE 2012 LONDEN + FOTO'S EN VIDEO'S
GROOTSTE GAY PRIDE TER WERELD 4 MILJOEN HOLEBI'S EN TRANSGENDERS OP STRAAT + FOTO EN VIDEO

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
DE ANTWERP PRIDE KOMT ER WEER AAN + PROGRAMMA
SCHOTLAND ZEGT JA TEGEN HOMOHUWELIJK
NEEMT HOMOFOBIE EN GEWELD TEGEN HOLEBI'S IN BELGIE TOE??
KINDERBOEK VAN 22 JARIGE HOMO ACTEUR NUMMER 1 IN BEST SELLER LIST
OPENLIJKE HOLEBI'S OP KOMENDE OLYMPISCHE SPELEN + INFO EN FOTO'S
NA 2DE HOMO IN ELKAAR GESLAGEN VRAGEN GENTSE HOLEBI'S CAMERA'S
GENEZEN AIDS PATIENT IS HOOP VOOR HOLEBI'S EN HETERO'S - HIV KAN WORDEN GENEZEN
THE MUPPETS EN JIM HENSON CO PRO HOLEBI EN ANTI HOMOFOOB FASTFOOD KETEN
ZANGER GORDON NIET BLIJ MET NIEUW VRIENDJE - EN SUPER BOOS
LESBISCH KOPPEL MET TWEE KINDEREN IS GEEN GEZIN VOLGENS THEMAPARK
ELTON JOHN VS PNAU NA 22 JAAR OP 1 - TITELSONG EUROSONG LIED
GOD HOUDT VAN HOLEBI'S, EN ANTI HOLEBI IS EVEN ERG ALS APARTHEID

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi.info

Dit bericht is gepost op 27 July, 2012 en 3439 keer gelezen.