Maak kennis met holebi voorvader van 150 jaar geleden...Karl Heinrich Ulrichs: 28 augustus 1825 (Oost-Friesland) - 14 juli 1895 (ItaliŽ) is onze aller holebi voorvader. 150 jaar geleden was hij een van de eerste voorvechters op het gebied van de homo-emancipatie (later holebi-emancipatie).

Ulrichs kwam 150 jaar geleden uit de kast als homo tegenover zijn familie. Vijf jaar later werd hij holebi activist en kwam hij op voor homo's wereldwijd. In 1864 begon Ulrichs met de publicatie van een reeks geschriften (uiteindelijk zouden het er twaalf worden) die zijn theorieŽn bevatten over 'uranisme', het woord dat hij bedacht voor wat wij homoseksualiteit noemen. Volgens Ulrichs was 'uranisme' een normale aanleg, die voortkomt uit de vrouwenziel die in sommige mannen huist. Daarom vond hij dat homoseksualiteit niet strafbaar mocht zijn.

Een man die op mannen valt noemde hij 'urning', een lesbische vrouw was een 'urninde'. Een heteroseksueel noemde hij 'dioning'. Onder meer pleitte hij in zijn geschriften voor een vereniging van homoseksuelen, een homotijdschrift, en voor de mogelijkheid dat uraniŽrs met elkaar konden trouwen.

Ulrichs ontdekte al op de leeftijd van 9 jaar dat hij homo was, zijn eerste experimenten waren met een jongen van dezelfde leeftijd waar een einde aankwam toen zijn familie, na de dood van zijn vader, verhuisde naar het Zwitserse Burgdorf. Toen hij ouder werd voelde hij zich steeds meer aangetrokken tot de beelden van Griekse mannen en afbeeldingen van jonge soldaten. Op zijn 18de schreef hij een gedicht voor een mannelijke geliefde. Een jaar later studeerde hij aan de universiteit van Gottingen, Duitsland, maar ook al had Frankrijk toen al homoseksualiteit gedecriminaliseerd, in Duitsland was dat wel anders, dus moest hij zijn geaardheid een tijdje verborgen houden.

In 1848 studeerde hij af als rechtenstudent en werd bevriend met August Tewes, een heteroseksuele advocaat die zijn bondgenoot werd bij zijn campagne voor de rechten van holebi's in Duitsland. In 1862 kwam hij bij zijn ouders en vrienden uit de kast als homo, maar ondanks hun religieuze achtergronden werd hij niet verworpen. Een jaar later verwierp hij zijn rechtenstudie en werd hij journalist, wat hem meer tijd gaf onderzoek te doen naar zijn eigen seksuele geaardheid. Hij was er achter gekomen dat hij als homo geboren was en dat wanneer mannen op natuurlijke wijze verliefd werden op andere mannen dit niet verboden zou mogen zijn. Daar hij met journalistiek bezig was publiceerde hij in 1870 het eerste homo tijdschrift genaamd Prometheus, helaas bleef het bij dat ene nummer. Pas in 1998 verscheen het eerste succesvolle homotijdschrift: Der Eigene (1898 - 1931) onder redactie van Adolf brand. Een van de mensen met wie hij contact kreeg was de journalist Karl M Kertbeny, de uitvinder van het woord homoseksualiteit.

Ulrichs noemde zijn reeks boeken Forschungen Łber das Ršthsel der mannmšnnlichen Liebe, en schreef ze aanvankelijk onder het pseudoniem Numa Numantius. Hij was de eerste die in woord en geschrift voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Later stuurde hij tal van zijn boeken naar politici, dokters en advocaten om het onderwerp homoseksualiteit bespreekbaar te maken. In 1868 publiceerde hij zijn eerste boek onder zijn volledige naam, hierdoor werd hij op korte tijd bekend en werden zijn boeken besproken in medische tijdschriften en had zelfs Karl Marx van hem gehoord. En nog voor hij er erg in had werden zijn boeken overal gelezen van Rusland tot de Verenigde Staten. Maar zijn geluk kwam ten einde toen de Franco-Prussian oorlog uitbrak waarna Keizer Wilhelm 1 de Prussian's Paragraph 175 als wet invoerde die homoseksualiteit verbood, de wet werd later overgenomen door Nazi Duitsland.

In 1880 ging hij in ballingschap naar ItaliŽ. Daar leefde hij zich uit in zijn hobby: hij begon een eenmanstijdschrift dat geheel in het Latijn geschreven was, Alaudae (zwaluwen). Het verscheen van 1889-1895 en werd door heel de Latijns-sprekende wereld gelezen. Na zijn overlijden werd Ulrichs al snel ontdekt door de homo-emancipator Magnus Hirschfeld. De twaalf brochures werden in 1898 door Hirschfeld heruitgegeven; daarna werd de erfenis van Karl Heinrich Ulrichs vergeten. Aan het eind van de twintigste eeuw werd Ulrichs herontdekt als pre-homo-emancipator. Inmiddels is zijn verzameld werk opnieuw uitgegeven, en is zijn leven en zijn tijd uitgebreid bestudeerd in een reeks publicaties.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 22 July, 2012 en 2852 keer gelezen.