Çavaria promoot Info een luisterlijn Lumi.
Is het oké om niet uit de kast te komen? Is het oké om make up te gebruiken als jongen? Is het oké om te twijfelen aan mijn gender? Woensdag 24 november 2021 lanceerde çavaria (Vlaamse lgbti+ federatie & koepel van organisaties) een nieuwe campagne onder de slogan ‘Met meer dan je denkt’. Daarmee promoten we onze info- en luisterlijn, Lumi bij LGBTI+-jongeren tussen 13 en 18 jaar.

“We plakten stickers met herkenbare vragen rond het LGBTI+-thema op spiegels in verschillende Gentse winkels en cafés. Want sommige vragen durven jongeren alleen aan zichzelf te stellen, in de spiegel”, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria. (Verder richt men zich natuurlijk op alle jongeren uit het land).

Met meer dan je denkt
"Met de nieuwe campagne willen we holebi, transgender en interseke jongeren de boodschap meegeven dat ze niet alleen zijn met hun vragen en bezorgdheden. Dat ze bij onze info- en luisterlijn Lumi terechtkunnen voor informatie en een luisterend oor. En dat ze met meer zijn dan ze denken”, zegt Eef Heylighen.

De campagne richt zich op holebi, transgender en interseke jongeren tussen 13 en 18 jaar. “We krijgen 107 oproepen per maand via chat, telefoon en mail. Daarvan komt ongeveer 25% van jongeren onder de 18 jaar. LGBTI+-jongeren vinden dus minder goed de weg naar Lumi. Nochtans is het niet zo goed gesteld met hun welzijn”, zegt Eef Heylighen.

Maatschappelijk stigma en (onbewuste) vooroordelen
In onze maatschappij zijn heterokoppels nog steeds de norm en worden we opgedeeld in mannen en vrouwen. Op iedereen die daarbuiten valt rust een maatschappelijk stigma en (onbewuste vooroordelen). Ook holebi, transgender en interseke jongeren zijn zich hiervan bewust.

Zo blijkt uit een Vlaamse LGBT+-schoolklimaatenquête (2016-2017) van o.a. çavaria dat 41% van de LGBT+ leerlingen zich onveilig voelt op school vanwege hun seksuele oriëntatie. Bijna een kwart van de respondenten vermijdt daarom de toiletten en kleedkamers op school.
“Ook in het onderzoek naar transgender adolescenten kwam naar voor dat het klimaat op school veel beter kan. Slechts 23,7% van de jongeren rapporteerden dat hun school een positieve holebi, transgender en interseke sfeer had en 53,8% was gesloten over hun transgender zijn op hun secundaire school”, zegt Eef Heylighen.

Het effect van de coronacrisis op LGBTI+-jongeren
Uit een ander onderzoek “De impact van Covid-19 op LGBTI-personen” (2020) blijkt dat ook de coronacrisis een effect heeft gehad op het welzijn van LGBTI+- jongeren: “Het thuiszitten zorgde voor meer piekeren of twijfelen over een coming-out, de genderidentiteit en seksuele oriëntatie...”, zegt Eef Heylighen. “Daarnaast werden niet-dringende consultaties, behandelingen of operaties van trans personen uitgesteld.”

LGBTI+-jongeren die al in een hulpverleningstraect zitten werden ongezien hard geraakt door de coronacrisis. Deze jongeren konden niet meer afwisselend in hun voorziening en thuis verblijven”, zegt Eef Heylighen.

"Dit alles heeft een nefast effect op het algemeen welzijn van holebi, transgender en interseke jongeren. Een info- en luisterlijn zoals Lumi biedt dan een welkom, luisterend oor en de steun en info die deze jongeren nodig hebben", besluit Eef Heylighen.

LUMI Website
Bel, chat, mail, (anoniem) op de website ook getuigenissen, info voor ouders & professionals, en extra info over volgende onderwerpen: discriminatie & geweld, welzijn, asiel, seks & gezondheid, romantische & seksuele voorkeur, relaties, gender, gezin & ouderschap.
Lumi Website bezoeken ==> KLIK HIER

Extra - via de holebi info website
- Links naar holebi vriendelijke therapeuten (& advocaten) Klik hier
- Links naar Hulpverlening (seksuele & geestelijke gezondheid, min 18, algemeen) Klik hier
- Links voor Belg trans+ personen Klik hier

VERKLARENDE WOORDENLIJST

- LGBTI+ staat telkens voor de eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex.
- De plus achter bovenstaande afkorting (lgbti) staat voor: alle andere seksuele geaardheden en genderidentiteiten, en alle mensen die nog twijfelen over de eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit.
- Transgender of trans is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van: genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, queer, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a zijn.
- Intersekse Bij intersekse vertoont een lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen het fenotypische geslacht (uitwendig man of vrouw), het gonadale geslacht (het geslacht op basis van de aanwezige gonaden (geslachtsklieren)) en het genetische geslacht (aanwezigheid van X- en/of Y-chromosomen). Al deze kenmerken kunnen in vele combinaties met elkaar voorkomen.
- Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.
(soms staat er achter holebi (ook) een plus, die staat dan voor andere seksuele geaardheden zoals o.a panseksueel en aseksueel, en voor transgender & alle andere genderidentiteiten.

Bron: website cavaria & holebi info - november 2021
.

Dit bericht is gepost op 25 November, 2021 en 106 keer gelezen.